Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroopa Liit doteerib suhkru eksporti

  Vene rubla kokkuvarisemine ei jätnud puudutamata tooraineturgusid ka sellel nädalal. Suhkru hind nii Londoni kui ka Chicago börsidel kukkus kümne ja poole aasta madalaimale tasemele. Valge suhkru tonnihind langes 218 dollarini pärast seda, kui maakleritel tekkis kahtlus, et Euroopa Liit annab loa järjekordse 100 000 tonni suhkru ekspordiks. Nii madal pole suhkru hind olnud alates 1988. aasta veebruarist. ELi subsideeritud suhkrutonni hind on kuni 512 dollarit, mis on kaks ja pool korda maailmaturu hinnast kõrgem. Prantsusmaa ja teised Euroopa Liidu suhkru eksportijad on pidevalt saanud litsentse suhkru ekspordiks, kusjuures dotatsioonid kasvavad. Käesoleval aastal on EL eksportinud juba peaaegu 400 000 tonni, mis on kaks korda enam kui möödunud aasta sama perioodi jooksul.
  Suhkrut pakutakse maailmaturul niigi palju ning iga teade uuest laadungist süvendab turul valitsevat kaost. Saksa analüütiku F. O. Lichti hinnangu kohaselt kasvab suhkru kogutoodang maailmas 1988/99. aastal 128--129 miljoni tonnini, mis on kolme-nelja tonni võrra globaalsest nõudlusest enam.
  Suhkru tarbimine see-eest väheneb. Venemaa, kes on maailma üks suuremaid importijaid, on turult eemale tõmbunud juba augusti algusest saadik, s.o pärast seda, kui sealseid imporditolle tõsteti toorsuhkru osas seniselt ühelt protsendilt 75-le ja valge suhkru osas 45 protsendile (seniselt 20-lt).
  Venemaa suhkrupeedi saak kahaneb käesoleval aastal 12,5--14,4 mln tonnini. Viimase 40 aasta jooksul on saak olnud väiksem vaid ühel korral. Euroopas, mis on valge suhkru peamisi tarnijaid, tõotab tulla korralik saak. Jäädes küll möödunudaastasele rekordsaagile (17,5 mln t) alla, ületab see tunduvalt Euroopa Liidu lubatud kvoote, mille tõttu võib järgmise aasta jooksul ilmuda turule 2,5 mln tonni üleliigset suhkrut. Loomulikult mõjutab see veelgi niigi madalale langenud suhkru hinda.
  Prognooside kohaselt pole olulist hinnatõusu ette näha enne aastat 2000. Senine eksportöör India, kes momendil täiendab laovarusid, peaks järgmisel aastal olema taas turgudel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehituspood Viimsis paneb uksed kinni: "Ootame tormiseid aegu“
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Eksperdid: Eesti pensionisüsteem toetub liiga raskelt esimesele sambale
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Porsche aktsia odavnes alla IPO hinna
Porsche aktsia sulgus täna 81,8 eurol, mis on 70 eurosenti alla IPO hinna.
Porsche aktsia sulgus täna 81,8 eurol, mis on 70 eurosenti alla IPO hinna.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
LinkedIni ekspert juhtidele: tehke rohkem kisa ja kära, hoiate raha kokku
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Hirmust tuleb rääkida, et seda mitte karta
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Elektri universaalteenuse hinnaarengu määrab saastekvoodi turg
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.

Olulisemad lood

Oluline võit Ukrainale: vene väed suruti Lõmanist välja
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.