23. september 1998 kell 22:00

Ostap Bender itaalia kastmes

Eestis müütilise mainega itaalia suur-investor Ernesto Preatoni teatas tei-sipäeval, et tahab omandada enamusosalust EVEA Pangas. Varasuvel hoidis kuu aega avalikkuse meeli ärevil itaallase plaan osta Krediidipank. Suurinvestori hasart näib olevat kustumatu.

Preatoni näol on tegemist ebatüüpilise, õnnemängurit meenutava ärimehega.

Ta ei käitu tavamõistes suurärimehena, kes kõnnib ringi, kümme analüütikut kaasas, ja langetab otsuseid pärast pikka juurdlemist. Pigem on ta üldisi malle ja standardeid lõhkudes näidanud suutlikkust tegutseda ka siis, kui teised on usu kaotanud.

Kui Preatoni kolme aasta eest Eestisse saabus, ei osatud esialgu temast midagi arvata. Ka Ühispanka miljonite paigutamise peale kergitati vaid kulme. Kui ta börsikrahhieelsel tõusuharjal oma positsioonide likvideerimisega 250 miljonit tasku pistis, oli õigeid otsuseid langetava mehe oreool Preatoni ümber juba ilmet võtmas. Täitunud ennustus, et börs kukub veelgi, tegi itaallasest peaaegu prohveti.

Edasi sai Preatonist Eesti arvestatavaim kinnisvaraarendaja, kelle investeeringud siin ulatuvad üle miljardi krooni. Lisaks veel Riias ostetud maailmakaubanduskeskus ärihoonega, kuhu lätlastel oli kavatsus kolida kogu oma valitsus.

Poolteist aastat tagasi ütles Preatoni, et tema põhimõte pole ajada kokku suures koguses raha, mille lapsed-lapselapsed ära kulutavad: «Mina otsin pigem võimalusi, kuidas huvitavalt surmani ära elada, teostamaks võimalikult palju oma ideedest.»

Preatoni teed Eestis märgistavad veel internetikaubamaja, koolitusprojekt «Ettevõtlik meelelaad» ja tööjõu värbamiskampaania tema Egiptuses asuva kuurordi tarvis. Silma on suurinvestor visanud Eesti Merelaevandusele, Võru juustutehasele, Tartu ortopeediakeskusele, Salva Kindlustusele jne. Kui teatavaks said Kiviteri majandusraskused, oli Preatoni ka seal oma ostusooviga kohal.

Krediidipanga-projekti äralangemise järel hüüti välja soov luua oma pank. Nüüd on järjekord EVEA Panga käes. Panga soetamine paistab olevat saanud lausa kinnisideeks. Üks kahest, kas on järsku suurel hulgal kokku ostetud kinnisvarast hing kinni ja Preatoni üritab seda Itaalia sõprade lubatud odavate krediidiliinidega upitada. Või on tegu finantsinvesteeringuga, mis EVEA aktsia hinna üles ajab ja võimaldab mõne aja pärast osaluse kasuga maha müüa. Kui oleks ainult, kellele müüa.

Aeg näitab. Igatahes on Eesti majandusele ja eriti EVEA Pangale soodne, kui olukorras, kus raha ei ole, leidub mees, kes toob raha. Tegutsegu ta siis eestlasele harjumatul temperamentsel ja ostap-benderlikult hasartsel moel, seni ei ole äriasjad Preatonit Eestis veel alt vedanud.

Hetkel kuum