• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ostap Bender itaalia kastmes

  Eestis müütilise mainega itaalia suur-investor Ernesto Preatoni teatas tei-sipäeval, et tahab omandada enamusosalust EVEA Pangas. Varasuvel hoidis kuu aega avalikkuse meeli ärevil itaallase plaan osta Krediidipank. Suurinvestori hasart näib olevat kustumatu.
  Preatoni näol on tegemist ebatüüpilise, õnnemängurit meenutava ärimehega.
  Ta ei käitu tavamõistes suurärimehena, kes kõnnib ringi, kümme analüütikut kaasas, ja langetab otsuseid pärast pikka juurdlemist. Pigem on ta üldisi malle ja standardeid lõhkudes näidanud suutlikkust tegutseda ka siis, kui teised on usu kaotanud.
  Kui Preatoni kolme aasta eest Eestisse saabus, ei osatud esialgu temast midagi arvata. Ka Ühispanka miljonite paigutamise peale kergitati vaid kulme. Kui ta börsikrahhieelsel tõusuharjal oma positsioonide likvideerimisega 250 miljonit tasku pistis, oli õigeid otsuseid langetava mehe oreool Preatoni ümber juba ilmet võtmas. Täitunud ennustus, et börs kukub veelgi, tegi itaallasest peaaegu prohveti.
  Edasi sai Preatonist Eesti arvestatavaim kinnisvaraarendaja, kelle investeeringud siin ulatuvad üle miljardi krooni. Lisaks veel Riias ostetud maailmakaubanduskeskus ärihoonega, kuhu lätlastel oli kavatsus kolida kogu oma valitsus.
  Poolteist aastat tagasi ütles Preatoni, et tema põhimõte pole ajada kokku suures koguses raha, mille lapsed-lapselapsed ära kulutavad: «Mina otsin pigem võimalusi, kuidas huvitavalt surmani ära elada, teostamaks võimalikult palju oma ideedest.»
  Preatoni teed Eestis märgistavad veel internetikaubamaja, koolitusprojekt «Ettevõtlik meelelaad» ja tööjõu värbamiskampaania tema Egiptuses asuva kuurordi tarvis. Silma on suurinvestor visanud Eesti Merelaevandusele, Võru juustutehasele, Tartu ortopeediakeskusele, Salva Kindlustusele jne. Kui teatavaks said Kiviteri majandusraskused, oli Preatoni ka seal oma ostusooviga kohal.
  Krediidipanga-projekti äralangemise järel hüüti välja soov luua oma pank. Nüüd on järjekord EVEA Panga käes. Panga soetamine paistab olevat saanud lausa kinnisideeks. Üks kahest, kas on järsku suurel hulgal kokku ostetud kinnisvarast hing kinni ja Preatoni üritab seda Itaalia sõprade lubatud odavate krediidiliinidega upitada. Või on tegu finantsinvesteeringuga, mis EVEA aktsia hinna üles ajab ja võimaldab mõne aja pärast osaluse kasuga maha müüa. Kui oleks ainult, kellele müüa.
  Aeg näitab. Igatahes on Eesti majandusele ja eriti EVEA Pangale soodne, kui olukorras, kus raha ei ole, leidub mees, kes toob raha. Tegutsegu ta siis eestlasele harjumatul temperamentsel ja ostap-benderlikult hasartsel moel, seni ei ole äriasjad Preatonit Eestis veel alt vedanud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.