28. september 1998 kell 22:00

Pudru, kapsad ja valimiskompvekid

Oleks suurepärane, kui debatt mak-susüsteemi üle saaks kaalukee-leks valimistel ja parteide seas tekiks selge eristumine -- kes pooldavad riigi sekkumist majandusse ja väärtuste ümberjagamist ning kes liberalismi. Polariseerunud vasak- ja parempoolsus annaks valijale selguse -- valid Keskerakonna, valid astmelise tulumaksu; valid Reformierakonna, valid ettevõtte tulumaksu kaotamise.

Äripäeva arvates on selgete printsiipide väljajoonistumine esialgu siiski unistus ja endiselt pritsitakse valijate suud-silmad valimiseelset roosat mannaputru täis.

Eesmärk on iga hinna eest võimule pääseda, et seejärel teha, mis parasjagu otstarbekam tundub. Hästi ei pea vett isegi seni ainukesena teineteisele vastandunud Kesk- ja Reformierakonna lubadused .

Astmelise tulumaksu ideoloogid keskerakondlased on välja hõiganud, et nende eelnõu jõustumisel võidab üle 70% inimestest. Juba see väide on nonsenss, sest ei ole reaalne, et 30% Eesti inimeste kuusissetulek on üle 30 000 krooni. Selliseid inimesi on kõige rohkem paar protsenti.

Nn külmikuküsitluses pakutakse pea kõigile pudrumägesid, ent ei ole võimalik kõigi elu korraga paremaks muuta. Või kui on, siis huvitav, miks ei ole seda seni tehtud? Riigieelarve ülesanne on jagada juba toodetut ümber võimulolijate äranägemise järgi. Selleks, et kõik saaks rohkem, peab Keskerakond Toompea lossi rahapuu istutama. Tegelikkuses avastame ühtäkki, et võimul Keskerakonna pakutud ilusa trepi -- võidavad kõik -- astmed on tükk maad allapool -- maksavad kõik. Või tõusevad muud maksud ja muutuse efekt on näiline.

Reformierakond viskas valijaile juulis veksli, et kui nad saavad võimule, tõuseb nelja aastaga Eestis keskmine kuupalk 9000 kroonini. Tõsi, pärast lubaduse väljakäimist on nende aur kulunud rohkem Keskerakonnaga vaidlemisele kui palgaidee kaitsmisele. Ehk on nii õigemgi, sest lubaduse ainus konkreetne punkt on meeldejääv number 9000.

Idee realiseerumine tähendaks keskmise palga suurenemist igal aastal 25%, mida ettevõtjad vaevalt endale lubada suudavad. Palgatõus sõltub eelkõige töö efektiivsusest, mis Eestis on parimail aastail olnud 6%. Reformistide valimiskompveki võiks kätte saada, kui lasta inflatsioon vabaks või devalveerida kroon. Ent see on viimane, millele reformistid läheksid.

Niisiis kaks ilusat loosungit valijate ees juba lehvivad: «Astmeline tulumaks teeb 70% inimeste elu paremaks» ja «Nelja aastaga keskmine palk 9000 kroonini». Et Kesk- ja Reformierakonnaga sammu pidada, võiks mõni partei välja tulla tõhusa lubadusega «Kõigi palk üle keskmise!»

Hetkel kuum