29. september 1998 kell 22:00

Hansapanka kummitab kahjum

Hansapanga kasumiprognoos kahaneb Venemaaga seotud halbade laenude tõttu pidevalt ja analüütikute sõnul pole võimatu, et pank jääb aasta lõpuks kahjumisse.

Hansapanga analüütiku Heikki Källu sõnul on ta aasta alguses avaldatud panga 800 mln krooni suuruse kasumiprognoosi suvel ümber teinud umbes 300 mln krooniseks. Tegelikkuses võib aga rääkida veelgi väiksemast kasumist, sest suvel polnud Venemaal kriisi toimunud ja pole võimatu ka kahjum, lisas Källu.

«Kõik oleneb sellest, kui palju Venemaalt halbu laene kokku tuleb,» sõnas ta. Källu lausus, et raha pole laenatud väga palju mitte Venemaale, vaid just Venemaaga seotud ettevõtetele, kes praegu raskustes on.

Hansapanga ökonomisti Mart Tõevere kinnitusel on Hansapank andnud Venemaaga seotud firmadele laenu 750 miljoni krooni. «Laenud kõik töötavad, kuid need firmad on väga läheda kontakti alla võetud,» ütles Tõevere. Enne börsile teatamist ei tohi ma öelda, kas pank jääb või ei jää kahjumisse, lisas ta.

HF Kapitali analüütiku Mairi Tonsiveri arvates on tõenäoline, et Hansapank jääb aasta lõpuks kahjumisse. Tema hinnangul võib probleemsest 750 mln kroonist olla käiberahaks lühiajaliselt laenatud kõige rohkem 200 mln krooni. Sellise summa mahakandmisel oleks aga Hansapanga kahjum juba ligi 100 mln krooni suurune.

Hetkel kuum