29. september 1998 kell 22:00

Turvasüsteemi ehitamine

Turvasüsteemi paigaldamist peaksid ehitusel jälgima nii turvafirma kui ka tellija esindaja. Turvafirma poolt jälgib turvatehnika paigaldamist projektijuht, kes kliendi ees vastutab, et süsteem saaks paigaldatud projektikohaselt ja oleks kontrollitud.

Ehitaja on suurel objektil peatöövõtja ja turvasüsteemide paigaldamisse üldjuhul ei sekku, v.a tähtajad.

Juhul kui ehitusega seotud tellija esindajal aega napib, siis on tal soovitav leida endale asetäitja turvasüsteemi alale. Kui firma tippjuht püüab kõike ise teha, teeb ta seda pealiskaudselt. Teistpidi ebamugav situatsioon on, kui majaperemees püüab kõigist peensustest aru saada ja töömehi iga liigutuse juures õpetada. Sellistel inimestel soovitaks teinekord see töö parem ise ette võtta.

Turvasüsteemi ei saa paigaldada lõpuni paralleelselt ehitusega -- pärast seda, kui viimane maalritädi on lahkunud ja koristajadki oma töö teinud, läheb süsteemi lõpliku häälestamisega veel mitu päeva.

Ehitaja arvab, et kui viimasel öösel saavad seinad värvitud, siis peab ka turvafirma omadega valmis saama. Aga ei saa, see on võimatu. Muidugi leitakse alati mingi ajutine lahendus ja pärast pidulikku avamist läheb töö edasi. Ehitaja peaks aga aru saama, et see ei ole turvasüsteemi paigaldusfirma saamatus, vaid loomulik protsess.

Pärast turvasüsteemi paigaldustööde lõppu peaks ehitises olema määratud süsteemi eest vastutav isik (turvaosakonna juhataja, haldusjuht vmt). Selle isiku kohustus on hoone personali tegevust turvasüsteemi kasutamisel jälgida ja vajadusel neid õpetada. Teine oluline igapäevane tegevus on kontrollida, et andurite tööala ei muudetaks (kauba ladustamine, ajutised vaheseinad jms).

Hetkel kuum