• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kinnisvaraarendajatel uued finantsskeemid

  Kinnisvaraarendus kätkeb endas kinnisvaraturule omast inertsust. Kinnisvarabüroo Uus Maa tegevdirektori Urmas Lauri sõnul käib Tallinna piirkonnas seetõttu aktiivne (elamu)ehitustegevus vaatamata kinnisvaralaenude osakaalu olulisele kärpimisele pankade poolt.
  Lisaks kinnisvaralaenude piiramisele on vähendatud ka eluasemelaenu mahtusid, mis omakorda kahandab potentsiaalsete ostjate hulka.
  Seega on tekkinud olukord, kus käigus on mitmed kinnisvaraarendusprojektid, kuid eluasemelaenu saajate hulk on oluliselt kahanenud.
  Kuni viimaseni ajani läks potentsiaalne klient pärast teda huvitava projektiga tutvumist panka. Seal selgusid vestluses laenuhalduriga laenu saamise võimalused ja tingimused (intressimäär, maksegraafik jne). Sageli tuli välja, et ostja ei täida panga esitatavaid nõudeid.
  Viimastel kuudel on suur osa kinnisvaraarendajaid hakanud aktiivselt välja töötama meetodeid, tagamaks ostjate finantsküsimuste lahendamist. Urmas Lauri hinnangul on kinnisvaraarendajate selline käitumine muutumas projektide realiseerumise eelduseks.
  Nii mõnegi projekti juures teeb maakler ära kogu eeltöö kliendiga, abistades teda laenu taotlemisel, selgitades krediidikõlbulikkust ning varustades vajaliku informatsiooni ja formularidega pangalaenu taotlemiseks.
  Kuna ostja saab teada oma kuumaksed, on ta võimeline planeerima oma rahaasju ning tegema otsuse, kas on mõtet panka laenu küsima minna.
  Kui ostja on jõudnud seisukohale, et ta suudab ja soovib uut korterit või elamut osta, siis tuleb esitada taotlus pangale. Kuna juba enne taotluse tegemist on ostjal laenutingimused teada, jäävad ära asjata käigud panka ja ehku peale tehtud laenuavaldused.
  Kliendil tuleb muidugi arvestada, et ka eeltoodud variandi korral menetletakse tema laenutaotlust lähtudes üldisest kehtestatud korrast. Samuti ei võta kinnisvaraarendaja sellise protsessi puhul endale mingisugust finantsvastutust.
  Eestis on siiski juba ka kinnisvaraprojekte, kus arendajad on nõus minema riskile ja krediteerivad ise klienti. Selle skeemi kohaselt ehitab kinnisvaraarendaja elamispinna valmis ja hakkab seda müüma liisingu põhimõttel.
  Edasi on kaks varianti -- kas vormistatakse liising mõne aja pärast eluasemelaenuks või jääb korter (maja) kuni liisingumaksete tasumiseni kinnisvaraarendaja omaks.
  Eesti kinnisvaraarendajad ei ole uute skeemide ellurakendamisel millegi uue väljamõtlejad. Lääneriikides on tihedates konkurentsitingimustes välja töötatud kümneid viise, kuidas ostjatele nn ostubarjäär võimalikult madalaks teha.
  Seega pole halba ilma heata. Teravnenud konkurentsis arendusprojektide vahel on ostjate elu muutumas lihtsamaks ja võimaldab veeretada paljud kodu soetamisega seotud mured arendajate õlule.
  - otsitakse sõltumatu finantseerija väljaspool Eestit
  - ressurss saadakse välismaalt ning seda laenatakse Eesti mõne panga kaudu
  - kinnisvaraarendaja krediteerib klienti ise (tavaliselt lühiajaliselt)
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andi Pleskovski: laopindade turul valitsevad uued trendid
Neil, kel on kiirelt sobivat laopinda tarvis, tasub kärme olla, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Neil, kel on kiirelt sobivat laopinda tarvis, tasub kärme olla, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Evergrande jättis ka armuajal võlamaksed tegemata Ettevõte liigub pankroti poole
Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande ei maksnud 30päevase armuaja jooksul osasid võlgasid tagasi, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed Reutersile. See võib tähendada, et massiivset ettevõtet ootab peagi pankrot.
Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande ei maksnud 30päevase armuaja jooksul osasid võlgasid tagasi, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed Reutersile. See võib tähendada, et massiivset ettevõtet ootab peagi pankrot.
Välisturistide arv jäi oktoobris kriisieelsele poole võrra alla
Statistikaameti andmetel peatus oktoobris majutusettevõtetes üle 227 000 turisti, mis on 44% rohkem kui aasta varem samas kuus. Suurenes nii sise- kui ka välisturistide arv, kuid võrreldes kriisieelse ajaga on olukord nukker.
Statistikaameti andmetel peatus oktoobris majutusettevõtetes üle 227 000 turisti, mis on 44% rohkem kui aasta varem samas kuus. Suurenes nii sise- kui ka välisturistide arv, kuid võrreldes kriisieelse ajaga on olukord nukker.
Omniva juht: oleme valmis konkureerima Boltiga
Omniva nõukogu kinnitas möödunud nädalal ettevõtte viisaastaku plaani, mis näeb ette saada Baltikumi eelistatumaks logistikapartneriks. Mida see endas täpsemalt kujutab, rääkis riigifirma juhatuse esimees Mart Mägi saates "Kuum tool".
Omniva nõukogu kinnitas möödunud nädalal ettevõtte viisaastaku plaani, mis näeb ette saada Baltikumi eelistatumaks logistikapartneriks. Mida see endas täpsemalt kujutab, rääkis riigifirma juhatuse esimees Mart Mägi saates "Kuum tool".