7. oktoober 1998 kell 22:00

Fondid võeti pihtide vahele

Ei ühtegi rahulikku päeva Eesti väärtpaberiturul, tundub olevat hetkel börsi ja kogu kohalikku väärtpaberituru juhtlauseks.

Tallinna börsil midagi erilist siiski ei toimunud, kauplemishuvi leidsid vaid 11 aktsiat 24st. Üllataval kombel edestasid tõusjad langejaid eile suhtega 6:3. Ometi väärib enim märkimist Ühispanga aktsia 12,5protsendine langus. Ükski konkreetne uudis Ühispanga aktsia liikumist eile ei saatnud. Põhjus võib ilmselt olla usalduskriisis kogu pangandussektori vastu ja spekulatiivses müügihuvis. Aktsia eilne käive oli praeguse aja kohta siiski üpris tugev -- 7,15 mln krooni.

Päeva tegijaks sai hoopis väärtpaberiinspektsioon, kes otsustas peatada kauplemise investeerimisfondide osakutega, mille portfellimaht ei ületa 5 mln krooni.

See otsus puudutas otseselt kaheksat avatud investeerimisfondi, kelle hallatavate portfellide kogumaht on 23,3 mln kr. Eesti turuga otseselt on sellest seotud ca 10 mln kr. Kui inspektsioon sunnib fonde portfelle realiseerima, võib see lähiajal tähendada täiendavat müügisurvet, mis praegusel vähelikviidsel turul võib omada arvestatavat mõju.

Hetkel kuum