11. oktoober 1998 kell 22:00

Tallinna börsil on segane aeg

Vastupidiselt neljapäevaõhtustele prognoosidele avanes kauplemine Tallinna börsil reede hommikul tõusva trendiga. Esimese kauplemistunni jooksul kerkis ÄP indeks päeva kõrgeima, 288,43 punktini ja jäi ülejäänud päevaks saavutatud tasemele kõikuma. Börsi sulgemisel fikseerus indeks 278,8 punktil ehk 2,75% neljapäevasest sulgemishinnast kõrgemal.

Maaklerite sõnul toetasid turgu hommikul Eesti Panga asepresidendi Peter Lõhmuse ja tunnustatud majandusanalüütiku Ardo Hanssoni jõulised avaldused pankade ja kogu majandussüsteemi tugevuse kohta.

Turuosalised lugesid Peter Lõhmuse avaldusest välja kindla plaani Forekspank raskustest välja tirida ja see viis panga aktsia ligi 20protsendilisele tõusule. Ka kauplemine Forekspanga aktsiaga oli reedel veidi elavam kui viimastel päevadel -- päevakäive ulatus registreeritud 50 tehingus 1,19 miljoni kroonini.

Kõrvaltvaatajana ma siiski kahtlen väheke, kas Eesti Pank suudab Forekspanka efektiivselt aidata. On küllaltki tõenäoline, et kliendid, kellel on võimalus, suunavad oma arveldused mõnda kindlamasse panka. Aktsia ostmise poole pealt soovitatakse tavaliselt hoolega kaaluda ettevõtte juhtide usaldusväärsust. Uue Forekspanga juhid (endised Investeerimispanga juhid), kes on pangandusringkondades väidetavalt hinnatud spetsialistid, ei ole oma viimaste põiklevate avaldustega kõige usaldusväärsemat muljet jätnud.

Üks vähestest reedel kukkunud aktsiatest oli Hansapanga aktsia, mille hind langes päevaga 1,33%. Hansapanga aktsia turule vastupidist liikumist seletab ehk väike kasumivõtmine pärast paaripäevast tõusu.

Lähitulevikus hakkavad aktsiaturu liikumist määrama eelkõige ootus ja spekulatsioonid 17. oktoobril toimuva Hansapanga aktsionäride erakorralise koosoleku suhtes ja ilmselt sel nädalal selguvad pankade septembrikuu majandustulemused. Midagi väga head majandustulemustest loota pole, sest finantsturud on viimasel kuul püsinud langustrendil.

Hetkel kuum