13. oktoober 1998 kell 22:00

Tallinna börsil valitseb vaikus

Aktsiate hinnad Tallinna börsil liikusid eile ilma kindla suunata. Suuremat tähelepanu leidsid turul taas kolme põhinimekirjas kaubeldava panga aktsiad, mille kogukäive moodustas 80% börsisüsteemi 15,36 mln kroonisest päevakäibest.

ÄP indeks lõpetas päeva siiski 1,22protsendiga plusspoolel, saades toetust eeskätt 10,4protsendise tõusu teinud Forekspanga aktsiast. Forekspanga puhul viib aktsiat üles jätkuv spekulatiivne ostuhuvi. Kuna aktsia käive börsil on jäänud tagasihoidlikuks, pole erilist põhjust uskuda, et Forekspanga aktsiate ostusurve taga oleks mõni suurem investor.

Investorid mängivad Forekspanga puhul Investeerimispangaga ühinemise ja Eesti Panga toetuse peale. Ühinemise peab kinnitama 15. novembril kogunev järjekordne aktsionäride erakorraline koosolek. Seejärel peab aga ühinenud ja tugevalt kapitaliseeritud pank näitama oma võimet kriisist väljuda.

Lühemas perspektiivis oodatakse turul endiselt põnevusega Hansapanga laupäevast aktsionäride koosolekut. Suure tõenäosusega kinnitab üldkoosolek ettepanekud emissiooni osas, mis peaks Hansapanga aktsia hinnale positiivset mõju avaldama. Üsna leigelt reageeris turg eilehommikusesse teatesse, et EBRD võlakirju ei konverteerita Hansapanga aktsiateks. Eile kaubeldi Hansapanga aktsiaga loiult, registreeriti 23 tehingut kogukäibega 4,3 mln kr. Aktsia sulgemishind jäi esmaspäevaõhtusele tasemele.

Hiljemalt homme peaks selguma Hansa- ja Ühispanga septembrikuu majandustulemused. Ootused kasumite osas ei ole eriti suured, mis lubab arvata, et ka turu reaktsioon jääb mõõdukaks.

Positiivse teatena tuli eile õhtul reitinguagentuuri Stadard & Poor's otsus jätta Eesti riigireitingud muutmata. Varem on teine agentuur Fitch IBCA teatanud Eesti reitingu võimalikust alandamisest. Kindlasti annab S&P toetus välisinvestoritele kindlust, kuid on raske uskuda, et see finantsmaailmas valitseva suure segaduse olukorras meie turule märgatavas mahus uut raha meelitaks.

Hetkel kuum