13. oktoober 1998 kell 22:00

Talumehed avaldasid Toompeal meelt

«Toll on ärimehe koll!», «Nõuame siseturu kaitset!», «Nõuame piirhindu!», «Lõpetage lihatootjate kägistamine!», «Kas kaitsetollid täna või devalveerige kroon!», «Külmutage riigivõlad!» -- selliste loosungite all avaldasid maamehed valitsuse istungi ajal Toompea lossi ees meelt. Valitsus arutas samal ajal ikaldusest tulenenud kahjude hüvitamist põllumeestele.

Meeleavalduse korraldajad andsid valitsusele ja riigikogule üle maameeste kolm nõudmist: kuulutada välja katastroofiaasta, rakendada põllumajandustulude puudujääki katvad meetmed ja avalikustada Euroopa Liiduga läbirääkimiste käik. Konkreetseid vastuseid ootavad põllumehed 15. novembriks. Kui vastuseid ei tule, lubasid maamehed korraldada uued protestiaktsiooni, näiteks valada piim maha Toompea lossi ette.

Ida-Virumaa Järve põllumajandusühistu juhatuse esimees Svetlana Mura?ina nõudis riigivõlgade külmutamist. Põhjus on lihtne -- ettevõte on maksuametile koos viivisega võlgu üle viie miljoni krooni. «Suudaksime loomad üle talve küll pidada, kui maksuvõlgade pärast pankrotti ei lähe,» sõnas ta. Järve põllumajandusühistu on oma 800 piimalehmaga üks Ida-Viru suurimaid piimatootjaid.

Talunikud Lempo ja Toivo Must Võrumaalt ütlesid, et piima hind peaks võrduma diiselkütuse liitri hinnaga, s.o umbes neli krooni. Millal põllumajandusest elatuvad mehed viimati palka said, ei osanud kumbki öelda. «Võru Juustust oleme kolme kuu jooksul saanud 17 senti piimakilo eest kätte,» ütles Lempo Must. «Käivad jutud, et nad kavatsevad piima hinda veel 20 sendi võrra alandada.»

Küsimusele, kas tänavune aasta ikka on katastroofiaasta, vastas Svetlana Mura?ina, et nii õudset aastat tema küll ei mäleta. «Heina teha ei saanud, piima kilo eest saab 1.70 ja viimastel kuudel ei saa sedagi raha Jõhvi Piimalt õigel ajal kätte,» põhjendas ta oma veendumust.

Ka Lempo Must oli veendunud, et tänavust aastat võib maamees pidada katastroofiaastaks. «Nii kehva viljasaaki mina küll ei mäleta,» sõnas Must. «Vihmade tõttu sain saaki poole vähem kui tavalisel aastal.»

Hetkel kuum