19. oktoober 1998 kell 22:00

Hinnad langesid loius kauplemises

Aktsiate hinnad Tallinna börsil avanesid eile hommikul 4,4% reedeõhtusest sulgemistasemest kõrgemal, keerasid seejärel aga langusele. Kiire kukkumine kestis kella kaheteistkümneni, misjärel turg stabiliseerus. ÄP indeks lõpetas päeva äärmiselt loius kauplemises (börsisüsteemi kogukäive ulatus 11,6 mln kroonini) 5,6protsendise kukkumisega 294,04 punktil.

Maaklerite tõusuootus oli seotud Hansapanga aktsionäride laupäevaste otsustega. Turg suhtus vastuvõetud otsustesse aga leigelt ning nii Hansapanga aktsia kui kogu ülejäänud turg läks kiirelt allamäge. Põhinimekirjas suutis ainsana langusest hoiduda kauplemishuvi mitte leidnud Tallinna Kaubamaja aktsia.

Hansapanga aktsia puhul võttis turg aktsionäride otsuste suhtes spekulatiivsed positsioonid juba möödunud nädalal ja nüüd, kui emissiooni toimumise otsus käes, jäädi ootama, mis saab edasi. Üldine ostuhuvi puudumine viis aktsia hinna vähelikviidsel turul 4,45protsendisele langusele.

Suurima languse läbisid põhinimekirjas eile Forekspanga ja Ühispanga aktsia, mille hinnad kukkusid vastavalt 9,8% ja 9,13%. Mõlema panga puhul on investorid ettevaatlikuks teinud teadmatus tuleviku suhtes. Endiselt pole midagi konkreetset kuulda Ühispanga lubatud strateegilisest investorist. Forekspank peab ennast aga muutunud olukorras uuesti tõestama hakkama.

Kogu ülejäänud turu suure languse taustal paistis eile taas silma Norma aktsia, mille päevane langus oli vaid 1,17%, 12,7 kroonile. Aktsiaga registreeriti 50 tehingut kogumahus 1,86 mln krooni. Saksamaa börsidel oli eile kauplemine Norma aktsiaga tagasihoidlik, kuid hinnatase jäi endiselt 1,3 krooni võrra kõrgemale.

Suurima kukkumise börsisüsteemis tegi eile Kalevi aktsia, mille hind kukkus ühe 24 000kroonise tehingu tulemusel 18,6%, 24 krooni tasemele. Kõige elavamalt kaubeldi börsi lisanimekirjas eile Viisnurga (käive 454 800 krooni) ja Pennu (207 200 krooni) aktsiaga.

Hetkel kuum