Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Teenistusraamat põhjustab tüli

  «Välismaalastele ei saa Eestis välja anda meremeeste teenistusraamatut, sest see on ebaseaduslik,» kinnitas kodakondsus- ja migratsiooniameti asedirektor Ene Rebane.
  Meremehi esindava teede- ja sideministeeriumi hinnangul on teenistusraamatu väljaandmine kooskõlas rahvusvahelise töö organisatsiooni (ILO) konventsiooniga.
  Rebase sõnul ütleb ILO konventsioon, et sellega ühinenud riik võib anda meremehe isikut tõendava dokumendi igale meremehele, kes on sellise taotluse esitanud. Rebase hinnangul tähendab see, et nimetatud dokumendi väljastamine on jäetud iga riigi enda reguleerida.
  «Riik võib sellise dokumendi anda igale meremehele, aga ta ei pea seda tegema,» leidis Rebane. Eesti seadused lubavad tema sõnul väljastada sellist dokumenti ainult Eesti kodanikele.
  Kodakondsus- ja migratsiooniametis ette valmistatud isikut tõendavate dokumentide seaduseelnõus on kirjas, et välismaalastest meremeestele võidakse teha nende isikut tõendavasse dokumenti meremehe märge. See lahendaks Rebase hinnangul olukorra.
  Teede- ja sideministeeriumi juriidilise osakonna juhataja Sven Hiidel kinnitas, et meremeeste teenistusraamatu andmine kõigile Eesti meremeestele on igati seaduslik. Templi passi panemine lööks tema hinnangul meremehed kahte lehte ja tekitaks arusaamatust rahvusvahelises ulatuses.
  Meremeeste teenistusraamat tuli Nõukogude Liidu aegse meremehe passi asemele ja see on vajalik meremeeste ühest riigist teise liikumise hõlbustamiseks. Hiideli sõnul reguleerib seda valdkonda rahvusvaheline ILO konventsioon, mis on ülimuslik Eesti seaduste suhtes ja lubab meremeeste teenistusraamatu andmist ka välismaalastele.
  Pärast Eesti iseseisvumist reisisid mittekodanikest meremehed Eesti laevadel kolm aastat meresõidutunnistusega. «See aga kitsendas nende õigusi teistele laevadele tööle minekul, millele osutas ka üks kohtuotsus möödunud kevadel,» põhjendas ühesuguse dokumendi kehtestamist kõigile meremeestele Eesti Merelaevanduse arendusdirektor Viktor Palmet.
  Palmeti hinnangul hõlbustab meremehe teenistusraamat Eesti Merelaevanduse tööd ja on abiks ka rahvusvahelisel suhtlemisel teiste riikidega.
 • Hetkel kuum
Vitali Šipilov: esimene "taastuvenergia seadus" sisaldab selle mõju vähendavaid kompromisse
Enne valimisi võttis riigikogu vastu taastuvenergia valdkonnas ulatusliku muudatuste paketi, mis peaks aitama võidelda ebapiisava võrguvõimsusega ning liigse bürokraatiaga tuuleparkide arendamisel. Seadusest paistab paraku aga taas fragmentaarsus, otsustamatus ja kirik-keset-küla-lähenemine, kirjutab advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat Vitali Šipilov.
Enne valimisi võttis riigikogu vastu taastuvenergia valdkonnas ulatusliku muudatuste paketi, mis peaks aitama võidelda ebapiisava võrguvõimsusega ning liigse bürokraatiaga tuuleparkide arendamisel. Seadusest paistab paraku aga taas fragmentaarsus, otsustamatus ja kirik-keset-küla-lähenemine, kirjutab advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat Vitali Šipilov.
Euroala alusinflatsioon kiirenes rekordini
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Kaugjuhitava auto arenduskulud surusid ELMO Rendi kahjumisse
ELMO Rendi müügitulu eelmise aasta teisel poolel kasvas veidi, kuid kuna kaugjuhitavate autode juurutamine nõudis suuri arenduskulusid, jäi ettevõte teisel poolastal enam kui 700 tuhande euroga miinusesse.
ELMO Rendi müügitulu eelmise aasta teisel poolel kasvas veidi, kuid kuna kaugjuhitavate autode juurutamine nõudis suuri arenduskulusid, jäi ettevõte teisel poolastal enam kui 700 tuhande euroga miinusesse.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Valitsus jätnuks Sutteri preemiata, nõukogu ei pidanud seda miskiks "Kuidas saab maksta preemiat, kui nad ei ole ülesannetega hakkama saanud?"
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Bahmuti kaitsjad said Ragnar Sassilt auto. "Võitleme iga hoone pärast"
Ragnar Sassi eestvõttel organiseeritud Eesti abikonvoi eile Kiievisse jõudnud 13 autost üks kingiti täna Bahmuti linna kaitses osalevale Ukraina üksusele.
Ragnar Sassi eestvõttel organiseeritud Eesti abikonvoi eile Kiievisse jõudnud 13 autost üks kingiti täna Bahmuti linna kaitses osalevale Ukraina üksusele.
Trump sai kriminaalsüüdistuse, lähipäevil ootab teda vahistamine
Donald Trumpist sai neljapäeva hilisõhtul esimene USA endine president, kes on saanud vandekohtult kriminaalsüüdistuse.
Donald Trumpist sai neljapäeva hilisõhtul esimene USA endine president, kes on saanud vandekohtult kriminaalsüüdistuse.
Loovagentuuri juht: meie tehisintellekti abi tekstiloomes ei kasuta
Me kasutame tehisintellekti abi teinekord visualiseerimiseks, aga tekstiks mitte, lausus Äripäeva hommikuprogrammis loovagentuuri Optimist Creative´i tegevjuht Magnus Lužkov.
Me kasutame tehisintellekti abi teinekord visualiseerimiseks, aga tekstiks mitte, lausus Äripäeva hommikuprogrammis loovagentuuri Optimist Creative´i tegevjuht Magnus Lužkov.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.