• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Teenistusraamat põhjustab tüli

  «Välismaalastele ei saa Eestis välja anda meremeeste teenistusraamatut, sest see on ebaseaduslik,» kinnitas kodakondsus- ja migratsiooniameti asedirektor Ene Rebane.
  Meremehi esindava teede- ja sideministeeriumi hinnangul on teenistusraamatu väljaandmine kooskõlas rahvusvahelise töö organisatsiooni (ILO) konventsiooniga.
  Rebase sõnul ütleb ILO konventsioon, et sellega ühinenud riik võib anda meremehe isikut tõendava dokumendi igale meremehele, kes on sellise taotluse esitanud. Rebase hinnangul tähendab see, et nimetatud dokumendi väljastamine on jäetud iga riigi enda reguleerida.
  «Riik võib sellise dokumendi anda igale meremehele, aga ta ei pea seda tegema,» leidis Rebane. Eesti seadused lubavad tema sõnul väljastada sellist dokumenti ainult Eesti kodanikele.
  Kodakondsus- ja migratsiooniametis ette valmistatud isikut tõendavate dokumentide seaduseelnõus on kirjas, et välismaalastest meremeestele võidakse teha nende isikut tõendavasse dokumenti meremehe märge. See lahendaks Rebase hinnangul olukorra.
  Teede- ja sideministeeriumi juriidilise osakonna juhataja Sven Hiidel kinnitas, et meremeeste teenistusraamatu andmine kõigile Eesti meremeestele on igati seaduslik. Templi passi panemine lööks tema hinnangul meremehed kahte lehte ja tekitaks arusaamatust rahvusvahelises ulatuses.
  Meremeeste teenistusraamat tuli Nõukogude Liidu aegse meremehe passi asemele ja see on vajalik meremeeste ühest riigist teise liikumise hõlbustamiseks. Hiideli sõnul reguleerib seda valdkonda rahvusvaheline ILO konventsioon, mis on ülimuslik Eesti seaduste suhtes ja lubab meremeeste teenistusraamatu andmist ka välismaalastele.
  Pärast Eesti iseseisvumist reisisid mittekodanikest meremehed Eesti laevadel kolm aastat meresõidutunnistusega. «See aga kitsendas nende õigusi teistele laevadele tööle minekul, millele osutas ka üks kohtuotsus möödunud kevadel,» põhjendas ühesuguse dokumendi kehtestamist kõigile meremeestele Eesti Merelaevanduse arendusdirektor Viktor Palmet.
  Palmeti hinnangul hõlbustab meremehe teenistusraamat Eesti Merelaevanduse tööd ja on abiks ka rahvusvahelisel suhtlemisel teiste riikidega.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: börsi uustulnuk, Elisa uus juht ja abilinnapea
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Aita valida Aasta Ettevõtja 2021
Äripäev valib taas aasta silmapaistvaimat ettevõtjat. Teie ees on nominendid, kes sel aastal tiitlile rebivad.
Äripäev valib taas aasta silmapaistvaimat ettevõtjat. Teie ees on nominendid, kes sel aastal tiitlile rebivad.