3. november 1998 kell 22:00

Talinvest lahkub Eesti fonditurult Lätti

Kuigi Läti majanduslik olukord ei ole Eesti omast oluliselt parem -- pangandus- ja kindlustuskriis pole seal veel kätte jõudnudki -- on sealne pensionisüsteem huvipakkuvam, põhjendas Lätti minekut EstiB-Talinvesti tegevdirektor, Talinvesti projektijuht Sten Soosaar.

Lätis on pensionisüsteem vähem üksikisikukeskne kui Eestis, seal loovad suured ettevõtted ise oma pensionifonde, mida kogemustega varahaldusfirmade teenuseid kasutades haldama hakata, lausus Soosaar. «Ettevõtteid, kes on huvitatud pensionifondi loomisest, on päris palju,» tunnistas ta. «Praegu valmistame turgu ette, mistõttu on see (Läti turule minek -- toim.) minimaalselt aasta kuni poolteise pikkune perspektiiv.»

Eestis uuesti investeerimisfondidega tegelema hakata on Soosaare väitel liialt vara, sest inimeste säästuraha on praegu liialt kasin ning prognoositav töötuse kasv ei muuda olukorda paremaks. Usun, et ma ei eksi, öeldes, et tänasel hetkel doteeritakse iga Eestis fondindusega tegelevat asutust kõrvalt, märkis ta.

Talinvest müüs eelmisel nädalal oma 50 protsendi suuruse osaluse 1994. aastal EstiB-Talinvesti Varahalduse ASis Eesti Investeerimispangale, kes on nüüd ettevõtte ainuomanik.

Hetkel kuum