4. november 1998 kell 22:00

Swedbank kindlustab end

Swedpank laenas paar päeva tagasi lõppenud võlakirjaemissiooni käigus Eesti turult üle 200 mln krooni, makstes Hansapangast pärit info järgi võlakirjade eest intressi 17%.

«Praegu on neil suur positsioon Eesti kroonis, kui krooniga peaks midagi juhtuma, siis nende varad vähenevad kõvasti. Võttes kroonilaenu, vähenevad millegi juhtumise puhul ka kohustused,» lausus Ülo Kallas.

Kallase sõnul on võimalik, et Swedbank kasutab osa laenuraha Hansapanga emissiooni ostmiseks. Swedbank garanteerib esmaspäeval alanud Hansapanga 14,7 mln uue aktsia emissiooni tasemelt 100 krooni aktsia.

Swedbank laenas üle 200 mln krooni Eestist kahe võlakirjaemissiooniga. Eelmisel nädalal emiteeris Swedbank 51,6 mln krooni eest võlakirju, sel nädalal laenas 151 mln krooni. Viimaste võlakirjade kestus on 54 päeva. «See ei tähenda, et Swedbank hakkaks 54 päeva pärast osalust Hansapangas müüma,» tõdes Kallas. Ta ütles, et Swedbank võtaks pikema laenu, kuid turg ei ole praegu võimeline seda pakkuma.

Mitmete majandusanalüütikute sõnul valmistuvad Eesti pangad võimalikuks krooni devalveerimiseks, võttes minimaalselt krooniriske ja andes välja laene Saksa marga baasil. Samuti on viimasel ajal aktiviseerunud Eesti valitsuse võlakirjadega kauplemine, mis samuti viitab, et nende omanikud näevad ohtu kroonile.

Hetkel kuum