5. november 1998 kell 22:00

Kauplemishuvi puudus süveneb

Üleüldine kauplemishuvi puudus Tallinna börsil paistab järjest süvenevat. Eile jäi börsisüsteemi päevakäive taas kaugelt alla 10 miljoni krooni taseme, ulatudes registreeritud 161 tehingus 7,77 miljoni kroonini. Suurema osa aktsiate hinnad liikusid eile tõususuunas, viies 0,7% ülespoole ka ÄP indeksi, mis fikseerus börsi sulgemisel 279,06 punkti tasemel.

Kauplemisaktiivsust ei suutnud kergitada ka eilsed uudised Hüvitusfondi ja Ühispanga kahtlastest tehingutest, mis oleks elavama turu korral kindlasti tekitanud mõningase müügipaanika. Ajalehtedes avaldatu kõrval ei tundunud kuigi veenvad osapoolte eilsed börsile saadetud rahustavad avaldused.

Huvitavamad sündmused hakkasid eile tegelikult toimuma alles pärast börsipäeva lõppu. Kell neli tuli Ühispanga börsiteade nõukogu istungi kohta, mis vaatamata panga pressiesindajate hämamisele eile siiski toimus. Midagi sensatsioonilist ei otsustatud. Juhatus sai loa jätkata strateegilise partneri otsinguid ja selle protsessi nõustajaks valiti varemgi Ühispangaga koostööd teinud Nomura International.

Loa andmisest palju huvitavama informatsiooniga tuli välja aga Ühispanga Läti koostööparteri Unibanka asepresident, kes teatas, et ka Unibanka otsib strateegilist investorit ja kui leitaks ühine investor, oleks see tugevaks stiimuliks pankade ühinemisel. Iseenesest üldsõnaline kommentaar näitab selgelt, mis suunas pangajuhtide mõtted liiguvad. Ühispanga ja Unibanka ühes tükis väljapakkumine võimalikule strateegilisele investorile oleks kindlasti väga ahvatlev. Praegu tuleb sellisesse võimalusse siiski suhtuda kui spekulatsiooni.

Eile toimus ka farmaatsiatehase nõukogu koosolek, mis kinnitas ettevõtte 9 kuu tulemused. Midagi rõõmustavat siin polnud. Raskused Venemaa partneritega kauplemisel viisid ettevõtte 9 kuu kokkuvõttes 21,5 mln krooniga miinusesse. Otsustati jätkata aktsia börsilt äratoomise protsessi. Negatiivsed uudised aktsia hinda ilmselt oluliselt ei langeta, sest sellel pole lihtsalt kuhugi langeda.

Hetkel kuum