8. november 1998 kell 22:00

Altminek läks maksma 80 miljonit

Läinud nädalal tuli avalikuks Hüvitusfondi (nüüd juba eks)juhtide erastamisraha pööritamise järgmine tahk -- suurim osa Hüvitusfondi 300 miljoni krooni suurusest kahjumist tuli fondi eksjuhtidega seotud offshore'ide kaudu tehtud tehingutest.

Möödunud aastal tundus aktsiaturg tõusvat lõpmatult ja iga tehinguga oli tulu garanteeritud. Toonasest eufooriast ei lasknud end kaasa kiskuda mitte ainult Hüvitusfondi eesotsas olnud noored mehed, hiigelteenistuse särast pimestatuid oli tuhandeid.

Hüvitusfondi etteotsa jõudnud mehed pööritasid aga nii-öelda rahva raha ja mitte HFi seaduses ettenähtud viisil. Lahkelt jagati laenu, investeeriti börsikeerisesse. Mulli lõhkemine tõi paljud mängurid maa peale tagasi. Omad müksud sai ka Hüvitusfond. Ent erinevalt näiteks pankadest, kes krahhi järel enda rahaasju ja laenamist hoopis rangelt hindama hakkasid, oli Hüvitusfondi elu endiselt hea. Võis rahuga finantsgeeniusi edasi mängida ja offshore -firmadelt Hüvitusfondile ostetud aktsiatega forvardtehinguid sõlmida.

Paraku osutus Hüvitusfondi kogenematutest rahapööritajatest kavalamaks tulevikutehingute teine pool Ühispank, kes ühepoolselt tehingu katkestas. Ehk teisisõnu -- tõmbas Hüvitusfondi tegelastel naha üle kõrvade. Tagantjärele saab küll rääkida surve all kirjutatud allkirjadest ning kohtusse kaebamisest, sellest, et kavatsused olid head ja nii edasi.

Fakt on see, et üks liiga riskantse rahapööritamise selts on omad vitsad saanud. Loodetavasti viimane.

Hetkel kuum