8. november 1998 kell 22:00

Moratooriumi lõpp läheneb

«Pärast 14. novembrit peavad pangad hakkama tagasi maksma kõiki moratooriumi alla kuulunud välislaene,» kinnitas keskpanga esindaja.

Kuna 14. november on laupäev ja seega puhkepäev, siis peavad pangad tegelikult tagasimaksetega alustama 16. novembrist.

Välislaenude tagasimaksmise ja forvardtehingute moratooriumi kuulutas koos rubla kursi vabakslaskmisega 17. augustil välja tollase peaministri Sergei Kirijenko valitsus, ning see oli mõeldud pangandussüsteemi kokkuvarisemise ennetamiseks.

Vene valitsus on ergutanud kommertspanku lääne pankadega läbirääkimistele, et võlad restruktureerida. Valitsus ise peab kõnelusi riigi külmutatud võlakirjade tagasimaksmise üle, mille väärtus on 40 mld dollarit. Vene ja välismaa pangad on põhimõtteliselt nõus valitsuse sisevõla restruktureerimise plaaniga, lõplik kokkulepe saavutati reedel, ütles Vene aserahandusminister Mihhail Kasjanov.

Euroopa arengupank (EBRD) eitas Interfaxi levitatud teadet, et pank laenab Venemaale 500 mln dollarit pangandussüsteemi restruktureerimiseks. Venemaa on EBRD suurim võlgnik, pank on suunanud Venemaale 25% kõigist Ida-Euroopa investeeringuist. Mullu andis EBRD Venemaa projektideks üle 4 mld dollari. Mõni lääne pank on hakanud külmutama Vene pankade välismaal asuvat vara, et sundida neid nii oma kohustusi täitma. Paljudele pankadele võib see tähendada pankrotti. Tegevuslitsentsi kaotanud Vene kolmas pank Inkombank on esitanud keskpangale kolm panga päästeplaani, mis kõik eeldavad stabilisatsioonilaenu saamist keskpangalt, kes sellega ei nõustu.Reuters-BNS-ÄP

Hetkel kuum