9. november 1998 kell 22:00

Postimees viib Schibstedi kasumi alla

Schibstedi möödunud reedel börsil avaldatud teate kohaselt on mõõn Skandinaavia meediaturul koos Eestis kantud kahjudega Schibstedi kolmanda kvartali tulemused mullusega võrreldes oluliselt alla viinud. Suurimat kahju tõid kontsernile Rootsi päevaleht Svenska Dagbladet 48 miljoni krooniga ning ASi Eesti Meedia nime kandev Postimehe kontsern 18 miljoni krooniga.

ASi Eesti Meedia juhatuse esimees Mart Kadastik rääkis, et Postimehe kontserni kahjumit mõjutavad Sõnumilehe, Pärnu Postimehe, ajakirja Kodukiri aktsiate ostmine, mis kantakse viie aasta kuludesse.

Sõnumileht ja Postimees vajavad Kadastiku sõnul suuri investeeringuid -- esimene plaaniga muutuda kvaliteet-tabloidleheks ja teine oma senisest laiema levikuga Põhja-Eestis.

Kadastik nõustus, et mõlema ajalehe üheksa kuu kahjum on umbes viie miljoni krooni piires. Aasta lõpuks võib aga kahjum isegi suurem olla, lausus ta. «Postimehe kahjum on meile 99kroonise tellimusega 14 000 uut lugejat toonud kampaania hind,» märkis Kadastik.

Kõik kontserni kuuluvad maakondlikud ajalehed on Kadastiku kinnitusel kasumis.

Kasumis on ka ajakirjad Kroonika ja Kodukiri ning veel Pere ja Kodu, Stiil, Eesti Naine. Ajakirjade Kirjastuse terviktulemust on mõjutanud aga selle aasta esimesel poolel turule tulnud ajakirjade Tervis ja Stiina investeeringud. Kahjumit toovad veel Favoriit ja Luup, ehkki viimase kahjum oli planeeritust väiksem.

Eesti Meedia alla kuuluvad kaks üleriigilist päevalehte Postimees ja Sõnumileht, maakonnalehtedest Sakala, Pärnu Postimees, Virumaa Teataja, Järvamaa Teataja ja Valgamaalane, Ajakirjade Kirjastus (Kroonika, Luup, Pere ja Kodu, Stiil, Eesti Naine, Stiina, Kodukiri, Favoriit) ning trükikoda Kroonpress.

Hetkel kuum