18. november 1998 kell 22:00

Läti hoiab stabiilsust

Aasta algas Lätile lootusrikkalt: sisemajanduse kogutoodang kasvas esimesel poolaastal 6,5% ja jaekaubakäive tervelt 28,8%. Aga siis tulid põllumajandusele raske suvi ja Venemaa kriis, mis majanduskasvu hoolega piirasid.

Läti eksport Venemaale vähenes septembris mullu sama ajaga võrreldes 79%: eelmisel aastal vedas ta sinna kaupu 19,4 mln lati ja tänavu 4,1 mln lati eest. Üheksa kuu eksport Venemaale oli 1997. a omast 21% väiksem ja selle väärtus oli 113 mln latti. 1998. a üheksa kuu koguekspordi maht oli 821,7 mln latti ja impordi maht 1,394 mld latti, mis tähendab, et import ületas ekspordi 69,6 protsendiga. Mullu oli vastav näitaja 56,6%.

Oktoobri lõpul ja novembri algul kasvas oluliselt firmade arv, mis peatasid Vene kriisi tõttu töö kas täielikult või osaliselt. 11. novembri seisuga oli täielikult suletud 41 ja osaliselt 112 Läti firmat. Kriisi tagajärjel järsult kasvanud tasumata arvete hulk Läti firmades on veidi kahanenud.

Kui novembri alguses oli firmade debitoorne võlgnevus 49,6 mln latti, siis 15. novembriks oli see näitaja 48,9 mln latti.

Vene kriis ei ole puudutamata jätnud ka Läti kommertspanku, mille aktivates oli rohkesti Vene riigi võlakirju. Juulist septembrini on ettevõtjate ja eraisikute tähtajalised välisvaluutahoiused vähenenud ca 10% ehk 6,95 mld Eesti krooni võrra.

Läti valuuta latt on viimasel ajal olnud tugeva surve all ja Läti Pangal on tulnud latti toetada enam kui 100 mln latiga. Ent nagu kinnitas keskpanga asepresident Ilmars Rimsevics on latt 105% tagatud ja devalveerimiskuuldused on alusetud.

Ehkki Läti pälvis Euroopa komisjoni aasta-analüüsis siirderiikidest enim tunnustust, EL teda laienemisläbirääkimiste esimesse ringi veel ei kutsunud. Kuid Lätil on sinna võimalik pääseda tuleva sügisel, kui ta tõsiselt vaeva näeb ja oma raskustest jagu saab.

Läti Vabariigi 80. aastapäeva puhul toimus eile rahvusooperis pidulik koosolek ja õhtul korraldas Läti president Guntis Ulmanis vastuvõtu. Läti tähtpäeva puhul pälvis Läti-Eesti suhete eduka arendamise eest Eesti ekssuursaadik Lätis Toomas Tiivel Läti Kolmetähe III järgu ordeni.

Autor: B&B

Hetkel kuum