24. november 1998 kell 22:00

Äriliidrite tulemused

paranevad ka tänavu

TOP 100s kolmanda koha saanud ASi Eesti Mobiiltelefoni (EMT) peadirektor Tõnu Tee ütles eile, et tema hinnangul praegu ettevõtete käibed kasvavad kogu aeg. «Kui suureneb aga käive, suureneb ka kasum,» sõnas Tee. Ta lisas, et suurema kasumi teenimine on vajalik, sest ettevõte peab investeerima. Samas märkis ta, et ükski asi ei saa lõputult suureneda, kuskil peab ka piir olema.

Kui arvestada eelmiste aastate TOP 100s olnud kümne esimese ettevõtte käivet kokku, siis 1997. aastal oli see üle 5 miljardi krooni, 1996. aastal üle 3 miljardi. 1995. aastal oli käive aga üle 900 miljoni krooni võrra suurem kui 1996. aastal. Ettevõtete kasumid on kogu aeg suurenenud.

Aadu Luukase juhitav AS Pakterminal on eelmise aasta TOP 100s esimesel kohal. Seda juba teist korda. Esimest korda oli Pakterminal Eesti edukaim ettevõte 1995. aastal.

Eelmisel aastal oli Pakterminali käive 756,5 miljonit krooni ja kasum 454,2 miljonit. 1995. aastal olid samad näitajad vastavalt 303,1 miljonit ja 193,3 miljonit krooni. 1996. aastal oli Eesti edukaim ettevõte AS Tallinna Vesi.

Teisele kohale 1997. aasta TOP 100s tuli Imavere saeveski 193 miljoni kroonise käibega ning 33,6 miljoni kroonise kasumiga. Imavere saeveski tegevdirektor Margus Kohava ütles, et ettevõtte kasum tuleb sel aastal umbes 40 protsenti väiksem kui mullu. «Kasum väheneb peamiselt selle tõttu, et oleme investeerinud,» lausus Kohava põhjenduseks.

Pakterminalile on valitsus andnud tulumaksu-

soodustuse, ettevõte maksab tulumaksust vaid 50 protsenti. See on üks põhjus, miks Pakterminali kasum on nii suur. Pakterminal on ka kasumi TOPi liider.

Aadu Luukas ennustas sarnaselt Tõnu Teele selle aasta kasumit suuremaks kui eelmisel aastal.

TOP 100s neljandal kohal oleva Järvakandi Klaasi tegevdirektor Esko Härkönen sõnas samuti, et see aasta tuleb Järvakandi Klaasile parem kui eelmine.

Viiendal kohal oleva ASi Ericsson Eesti peadirektor Veiko Sepp tõdes siiski, et Ericsson Eestil kasum väheneb.

Äripäeva edukate ettevõtete TOP 100 koostati kuuendat korda. TOP 100 arvestatakse kuue tabeli järgi: ettevõtte käive, kasum, rentaablus ning nende kolme kasv.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum