7. detsember 1998 kell 22:00

Neste puhastab Rapla bensiiniturgu

Soome riigi kütusekontsern Neste õnnistas Rapla-rahvast sel sügisel ennenägematul moel. Kui kõik Tallinna bensiinijaamad kasvatasid hoogsalt müüki aktsiisitõusule eelnenud päeval 30. novembril, siis Raplas oli risti vastupidi. Üllatusega pidid Tallinna maanteed pidi linnast väljujad silmi hõõruma, sest hoolimata 1. detsembri aktsiisitõusust bensiini hind hoopis langes.

Autode järjekord ja juttu puhudes ooteaega surnuks löövad roolikeerajad ilmestasid Neste tankla platsi veel eile keskpäevalgi.

«Täna on siin vaikne, aga nädalavahetusel oli küll rahvast,» tõdes eile kollase jopega tanklaoperaator, kes kohalikke esimest iseteeninduslikku bensiinijaama kasutama julgustas. «Hind otsustatakse Tallinnas, mina ei oska midagi öelda, vahetan siin vaid numbreid,» kommenteeris rohelist Neste kirjaga nokatsit kandnud operaator.

Väikelinna rahuliku bensiinituru on segamini löönud kahe suurema konkurendi üheaegne investeering linna parimale platsile. Sealjuures osutavad mõlemad näpuga naabrile, kes sõjakirve välja kaevas.

Maakonnas viie tanklaga esindatud OÜ Hepa omanik Helmet Palm räägib, et Neste lasi hinna alla siis, kui tema üle tee bussijaama ümber ehitama hakkas. Koos bussijaamaga rajatakse vabale nurgale ka uus bensiinijaam.

Neste Eesti ASi jaemüügijuht Heikki Vuorinen väidab aga, et hinnasõja algatas hoopis Hepa, kui Neste eelmise kuu keskel avas ümberehitatud jaama. «Natuke haige situatsioon on, aga meie mängime hea meelega kaasa, sest inimesed tulevad meile bensiini ostma,» iseloomustab Vuorinen. Samas tunnistab ta, et kaua ei kannata Nestel Raplas bensiini müüa sama hinnaga, millega Tallinna terminaal suurklientidele hulgi müüb.

Sarnaselt on suured kütusemüüjad Eesti turul väikefirmasid korrale kutsunud varemgi. Eelmisel sügisel lõid Viljandis hinna alla Statoil, Neste, EK ja Alexela, kui Tartumaa firma Olerex seal tankla avas ja odavamalt müüa üritas. «See ei ole õige tee, ma ei ole selle pooldaja,» kommenteerib Heikki Vuorinen, kinnitades, et Raplas ei ole hinnasõja eesmärk turu puhastus. Vuorinen ütles eile, et Neste tõstab täna Raplas bensiini hinda.

Autor: Koit Luus

Hetkel kuum