• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rünnakud Iraagile toetavad eksporti

  Ostujõu suurenemine Venemaal võib olla lühiajaline

  Peaministri majandusnõunik Aare Järvan ütles eile, et sõjategevus Iraagis ja nafta hinna tõus annavad Venemaale soodsa võimaluse rohkem naftat eksportida. «Venemaale voolab rohkem raha ja ilmselt paraneb riigi ostujõud,» lisas Järvan.
  Järvan kinnitas samas, et praegune Lähis-Ida kriis võib tuua vaid ajutist leevendust Eesti ettevõtete suhetele Venemaaga.
  Tõenäoliselt tõuseb nafta hind maailmaturul, sest sõja tõttu ei saa Iraak naftat eksportida, lausus Järvan. Ta lisas, et sellega kaasneb ka USA dollari tugevnemine.
  «Dollari kursi tõus on kasulik ettevõtetele, kes müüvad kaupu selles valuutas, kuid ostavad kaupu sisse teistes valuutades,» sõnas Järvan. «Kütuse hinna tõus on kasulik näiteks keemiatööstuse ettevõttele Kiviter,» lisas ta
  USA dollari kurss Saksa marga suhtes langes eile 0,8 protsenti. Samas noteeris Eesti Pank dollarit kolmapäevaga võrreldes 0,37 protsenti kõrgemalt, kursiga 13,30 Eesti krooni ühe dollari eest.
  «Dollari kursi tõusust saavad kasu ettevõtted, kes toodavad kaupu kohapealsest toorainest ja selle dollarite eest maha müüvad,» rääkis Optiva Panga diiler Lauri Palmaru. «Kui tulevad uued rünnakud Iraagi vastu, võib dollari kurss veel tõusta.»
  Toiduainetootja ASi Ösel Foods tegevdirektor Robert Jaani sõnas, et dollarite sissevool Venemaale võib parandada veidi Eesti toiduainete müüki idapiiri taha, kuid ettevõtted selle tulemusena veel kevadist ekspordimahtu ei saavuta. «Me ei teeni praegu Venemaalt midagi, olen pessimistlik selle riigi suhtes,» ütles Jaani.
  Kütusemüüja Neste Eesti ASi hulgimüügijuht Rain Talmar sõnas, et Venemaa naftatransiidi maht suureneb, kui nafta hind maailmaturul pikalt tõusujoones püsib. Tema prognooside kohaselt tõuseb lähema paari nädala jooksul ka bensiini hind Eestis. «Hind tõuseb sama palju kui Rotterdami sadamas,» väitis Talmar.
  Nafta hind Londonis ja New Yorgis kerkis kolmapäeval enne Ühendriikide ja Suurbritannia õhurünnakut seitsme protsendi võrra 12,38 dollarini barrel.
  Eile alanes naftabarreli hind üle kahe protsendi 10,85 dollarini.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.