Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rünnakud Iraagile toetavad eksporti

  Ostujõu suurenemine Venemaal võib olla lühiajaline

  Peaministri majandusnõunik Aare Järvan ütles eile, et sõjategevus Iraagis ja nafta hinna tõus annavad Venemaale soodsa võimaluse rohkem naftat eksportida. «Venemaale voolab rohkem raha ja ilmselt paraneb riigi ostujõud,» lisas Järvan.
  Järvan kinnitas samas, et praegune Lähis-Ida kriis võib tuua vaid ajutist leevendust Eesti ettevõtete suhetele Venemaaga.
  Tõenäoliselt tõuseb nafta hind maailmaturul, sest sõja tõttu ei saa Iraak naftat eksportida, lausus Järvan. Ta lisas, et sellega kaasneb ka USA dollari tugevnemine.
  «Dollari kursi tõus on kasulik ettevõtetele, kes müüvad kaupu selles valuutas, kuid ostavad kaupu sisse teistes valuutades,» sõnas Järvan. «Kütuse hinna tõus on kasulik näiteks keemiatööstuse ettevõttele Kiviter,» lisas ta
  USA dollari kurss Saksa marga suhtes langes eile 0,8 protsenti. Samas noteeris Eesti Pank dollarit kolmapäevaga võrreldes 0,37 protsenti kõrgemalt, kursiga 13,30 Eesti krooni ühe dollari eest.
  «Dollari kursi tõusust saavad kasu ettevõtted, kes toodavad kaupu kohapealsest toorainest ja selle dollarite eest maha müüvad,» rääkis Optiva Panga diiler Lauri Palmaru. «Kui tulevad uued rünnakud Iraagi vastu, võib dollari kurss veel tõusta.»
  Toiduainetootja ASi Ösel Foods tegevdirektor Robert Jaani sõnas, et dollarite sissevool Venemaale võib parandada veidi Eesti toiduainete müüki idapiiri taha, kuid ettevõtted selle tulemusena veel kevadist ekspordimahtu ei saavuta. «Me ei teeni praegu Venemaalt midagi, olen pessimistlik selle riigi suhtes,» ütles Jaani.
  Kütusemüüja Neste Eesti ASi hulgimüügijuht Rain Talmar sõnas, et Venemaa naftatransiidi maht suureneb, kui nafta hind maailmaturul pikalt tõusujoones püsib. Tema prognooside kohaselt tõuseb lähema paari nädala jooksul ka bensiini hind Eestis. «Hind tõuseb sama palju kui Rotterdami sadamas,» väitis Talmar.
  Nafta hind Londonis ja New Yorgis kerkis kolmapäeval enne Ühendriikide ja Suurbritannia õhurünnakut seitsme protsendi võrra 12,38 dollarini barrel.
  Eile alanes naftabarreli hind üle kahe protsendi 10,85 dollarini.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Ökonomist: kiire hinnatõus on hakanud tarbimist piirama
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Modera kasvatas poole aastaga müüki 60%
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Pirita hanked tekitasid konkurentides juba varem paksu verd Viidatakse võimalikule süsteemsele korruptsioonile
Kahtlustus altkäemaksu võtmises jättis Pirita linnaosavanema Tõnis Liinati ametist ilma ning pani linnaosa hangetega seotud ettevõtjad üksteisele küsivalt otsa vaatama: kes tegi?
Kahtlustus altkäemaksu võtmises jättis Pirita linnaosavanema Tõnis Liinati ametist ilma ning pani linnaosa hangetega seotud ettevõtjad üksteisele küsivalt otsa vaatama: kes tegi?
Väikesed tee-ehitajad ennustavad suurtes koondamislainet. Turuliider ennustab väikestele pankrotte
Taristuehituse suuremates firmades võib ees oodata koondamislaine, sest töötajatele ei ole pakkuda piisavalt tööd. Väiksemaid ettevõtteid aga ohustab turuosaliste meelest suisa pankrot, kui firma ei suuda materjalide hinnatõusuga hakkama saada.
Taristuehituse suuremates firmades võib ees oodata koondamislaine, sest töötajatele ei ole pakkuda piisavalt tööd. Väiksemaid ettevõtteid aga ohustab turuosaliste meelest suisa pankrot, kui firma ei suuda materjalide hinnatõusuga hakkama saada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.