Kristina Traks • 17. detsember 1998 kell 22:00

Rünnakud Iraagile toetavad eksporti

Ostujõu suurenemine Venemaal võib olla lühiajaline

Peaministri majandusnõunik Aare Järvan ütles eile, et sõjategevus Iraagis ja nafta hinna tõus annavad Venemaale soodsa võimaluse rohkem naftat eksportida. «Venemaale voolab rohkem raha ja ilmselt paraneb riigi ostujõud,» lisas Järvan.

Järvan kinnitas samas, et praegune Lähis-Ida kriis võib tuua vaid ajutist leevendust Eesti ettevõtete suhetele Venemaaga.

Tõenäoliselt tõuseb nafta hind maailmaturul, sest sõja tõttu ei saa Iraak naftat eksportida, lausus Järvan. Ta lisas, et sellega kaasneb ka USA dollari tugevnemine.

«Dollari kursi tõus on kasulik ettevõtetele, kes müüvad kaupu selles valuutas, kuid ostavad kaupu sisse teistes valuutades,» sõnas Järvan. «Kütuse hinna tõus on kasulik näiteks keemiatööstuse ettevõttele Kiviter,» lisas ta

USA dollari kurss Saksa marga suhtes langes eile 0,8 protsenti. Samas noteeris Eesti Pank dollarit kolmapäevaga võrreldes 0,37 protsenti kõrgemalt, kursiga 13,30 Eesti krooni ühe dollari eest.

«Dollari kursi tõusust saavad kasu ettevõtted, kes toodavad kaupu kohapealsest toorainest ja selle dollarite eest maha müüvad,» rääkis Optiva Panga diiler Lauri Palmaru. «Kui tulevad uued rünnakud Iraagi vastu, võib dollari kurss veel tõusta.»

Toiduainetootja ASi Ösel Foods tegevdirektor Robert Jaani sõnas, et dollarite sissevool Venemaale võib parandada veidi Eesti toiduainete müüki idapiiri taha, kuid ettevõtted selle tulemusena veel kevadist ekspordimahtu ei saavuta. «Me ei teeni praegu Venemaalt midagi, olen pessimistlik selle riigi suhtes,» ütles Jaani.

Kütusemüüja Neste Eesti ASi hulgimüügijuht Rain Talmar sõnas, et Venemaa naftatransiidi maht suureneb, kui nafta hind maailmaturul pikalt tõusujoones püsib. Tema prognooside kohaselt tõuseb lähema paari nädala jooksul ka bensiini hind Eestis. «Hind tõuseb sama palju kui Rotterdami sadamas,» väitis Talmar.

Nafta hind Londonis ja New Yorgis kerkis kolmapäeval enne Ühendriikide ja Suurbritannia õhurünnakut seitsme protsendi võrra 12,38 dollarini barrel.

Eile alanes naftabarreli hind üle kahe protsendi 10,85 dollarini.

Hetkel kuum