• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Koobi Pennu hukutasid laenud

  Aasta algul poleks multimiljonär Koop uneski oodanud, et ennustatud korrastumine puudutab ka tema firmat ning aasta lõpus ei ole tal ettevõtte saatuse määramisel enam sõnaõigust.
  Täna toimub Pennu aktsionäride üldkoosolek, mis valib uue nõukogu ja kuulab ülevaadet ettevõtte majandus-
  tulemuste kohta. Eile juhatuse liikmeks kinnitatud senine Tartu õlletehase direktor Arho Anttila saab uueks Pennu tegevjuhiks. Koop ise enam firmas tegev ei ole, tema firmale Joss AK kuulub veel vaid 1000 Pennu aktsiat.
  Pennu raskused toovad tööd Balti Cresco Investeerimis-
  grupile. Detsembri teisest nädalast on Cresco tütarfirma CC Computer OÜ poole Pennu aktsiapaki omanik. Endine tuumikaktsionär Alo Koop kirjutas alla järelmaksuga aktsiate ostu- müügilepingule. Raha ei ole Koop aktsiate eest saanud ja maksetähtaega ei taha osapooled avaldada. 800 000 aktsia eest makstakse turuhinda ehk ligi 9 miljonit krooni.
  Kolm nädalat Pennu juhatuse esimees olnud Indrek Rahumaa väidab, et firmas on tehtud juhtimisvigu ja tegeletud põhjendamatult paljude valdkondadega, tekitades sellega aktsionäridele kahju. Kahju suurust ei taha Rahumaa praegu öelda, sest lõplikult ei ole veel kõik selge. Nädalapäevad tagasi välja öeldud 36 miljonist kroonist suuremaks see vaevalt läheb, arvab ta.
  Kahjumist tuleb 11 miljonit Tallinnas Järvevana teel asuva büroohoone müügist ja ülejäänu PCT Liisingu tegevusest. Negatiivseid rahavooge ettevõte enam ei tooda, ütleb Rahumaa. Täna valitava nõukogu koosseisu ei soostu Rahumaa veel kommenteerima. Pennu Computer Technology Groupi üks nõukogu liige Arne Kalm kuulub ka Cresco Investeerimisgrupi ASi nõukogusse. Tema esindatavale firmale American Baltic Capital Ltd. kuulub ligi viiendik Crescost.
  Uus juhatus on Rahumaa sõnul motiveeritud, sest osa CC Computeri aktsiatest on reserveeritud Pennu uutele tegevjuhtidele. Lepinguid ei olnud eelmisel nädalal veel sõlmitud. Cresco on korraldanud kõik Pennu aktsiaemissioonid ja viinud ettevõtte kaks aastat tagasi börsile. Indrek Rahumaa on Cresco Investeerimisgrupi nõukogu esimees.
  Pennule sai saatuslikuks laenuvõtmine. Eelmise aasta lõpus keeldus Hansapank Pennule 26 miljoni krooni mahus antud lühiajalisi laene pikendamast ja firma läks üle Hoiupanga kliendiks. Laenu andis ka Merita pank. Viimase kasuks on aasta eelviimasel päeval sõlmitud kommertspandileping 8,5 miljoni krooni mahus. Hoiupanga samaväärse lepingu maht on 25,5 mln krooni.
  Koobil oli aprillikuu lõpuks selge, et kinnisvaraga tegelemine ja maja haldamine ei olnud antud majanduslikus olukorras kõige õigem samm ja maja otsustati maha müüa.
  Cresco, kellega oli jutuks tulnud strateegilise investori kaasamine, oli väidetavalt valmis ka maja müüma. Rahumaa lükkab sellised väited küll ümber, kuid möönab, et juttu oli ühe Cresco kliendi poolt loodavast Rootsi kinnisvarafondist. «Me ei lubanud midagi müüa, me pole kinnisvaraga tegelev firma,» kinnitab Rahumaa.
  Oktoobris saadi maja müügist 11 miljonit krooni kahju.
  Maikuus oli lõplikult selge, et liisingtegevus on arvutitootjale kahjulik. Hoiupangaga jõuti kokkuleppele, et Pennu tütarettevõte PTC Liising lõpetab liising-
  tegevuse ja laekuvad liisingmaksed lähevad pangale laenu tagasimakseteks.
  Pärast Hoiupangaga ühinemist oli Hansapank sõlmitud kokkuleppega nõus kuni septembrikuuni, mil nõuti Pennult võla tagastamist.
  Võlgniku esindajad kahtlustavad nõudmise esitamise taganttõukajana Microlinki karvast kätt, kellega plaanitud ühinemine ära jäi. Pennu 40 miljoni kroonise omakapitali juures oli firma laenukoormus 50 miljonit krooni. Microlinki vastav suhe oli väidetavalt 18 : 80.
  Hansapank oleks olnud nõus Pennult 40 miljoni kroonise liisinguportfelli ostma 4-5 miljoni krooniga.
  Võlgades Koop kirjutas Hansapangaga alla aktsiate müügi mandaatlepingule.
  Aktsiate müügiga tegeles Hansapank Markets, mille investeeringute direktor Henrik Karmo ütleb, et ei kommenteeri Pennuga seotut, sest pank ei avalda infot klientide kohta.
  Praeguse juhatuse eesmärk on firma saneerida ja teenima panna. Peale Rahumaa kuulusid ajutiselt juhatusse Andres Hallmägi ja Jüri Ploom advokaadi-
  büroost Pohla ja Hallmägi. Rahumaa sõnul oli nende valimine puhas formaalsus ja tingitud viieliikmelise juhatuse nõudest. Täna peaks uus nõukogu nad ametist vabastama.
  Samal ajal on riiulifirma CC Computer juhataja äriregistri andmetel sama advokaadibüroo advokaat Jaanus Mody, kelle kabinet on Cresco Investeerimisgrupiga samas majas ja samal korrusel.
  Kui pikaks Cresco investeering Pennus kujuneb, ei osanud Rahumaa öelda. «Kõik sõltub aktsia hinnast,» ütleb ta välja lihtsa tõe, miks investeerimisfirmad ettevõtete vastu praeguse majanduslanguse ajal huvi tunnevad. Aktsiaemissioone enam ei korraldata ja väärtpaberiturulgi on teenimine raskendatud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Toompark: üüriturule mahub veel 1500 korterit
Investor Toomase konverentsil rääkisid kinnisvara eksperdid nii elukondlikust kui ka ärikinnisvarade suundadest ning leitakse, et kinnisvarasektoris on ees veel kasvuruumi ning karuturul võiks leida just sealt varju.
Investor Toomase konverentsil rääkisid kinnisvara eksperdid nii elukondlikust kui ka ärikinnisvarade suundadest ning leitakse, et kinnisvarasektoris on ees veel kasvuruumi ning karuturul võiks leida just sealt varju.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.