• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  T?ehhi otsib kriisirohtu

  Pärast juhatuse koosolekut tehtud avalduses teatas T?ehhi keskpank, et alates 28. jaanuarist kahandatakse keskpangas hoitavaid pangadeposiite seniselt 7,5 protsendilt 5 protsendile. «Selle sammuga luuakse eeldused pankade konkurentsivõime paranemiseks,» öeldakse keskpanga avalduses, kus lisatakse, et keskpanga eesmärk on alandada reservinõue Euroopa Liidu tasemele.
  Miinimumreservi vähendamine alandab pankade kulusid ja annab lisaraha laenude tegemiseks. «See annab pankadele suure hulga sularaha, mida saab täiendavalt ettevõtetele laenata, nii et see on mõlemale positiivne,» ütles firma Raiffeisen Capital and Investment analüütik Jiri Stanik. Tema hinnangul vabaneb majanduse tarvis 25 mld T?ehhi krooni (11,25 mld Eesti krooni).
  T?ehhi pangad, mida vaevavad suured halvad laenud, on majandusseisaku ajal sattunud päris suurtesse raskustesse ja keskpanga karm reservinõue on neid üksnes süvendanud. Viimati alandas keskpank reservinõuet 30. juulil, mil see alanes 9,5%-lt 7,5%-le. Juba siis lubas keskpank alandada selle kahe aasta jooksul viiele protsendile.
  Eile pidas T?ehhi keskpanga juhatus salajase istungi. Keskpanga pressiesindaja p olnud nõus kommenteeri-
  ma muud, kui et keskpangal on kavas monetaarpoliitika strateegia teatavaks teha jaanuari lõpus.
  Alates juuli keskpaigast on keskpank alandanud repomäära 450 baaspunkti võrra ehk 15 protsendilt 10,5 protsendile. Viimane alandamine toimus 3. detsembril 100 baaspunkti võrra. Analüütikud ootavad monetaar-
  poliitika edasist lõdvendamist, kuna eelmise nädala statistikaandmete põhjal kahanes sisemajanduse kogutoodang III kvartalis aasta arvestuses 2,9% ja jaanuaris--septembris 2,1%.
  T?ehhi sotsiaaldemokraatlik vähemusvalitsus on otsustanud toetada raskustes panku sel moel, et taasriigistab nende võlgades olevad kliendid. Peaminister Milos Zemani juhtimisel väljatöötatud plaani kohaselt ostab riik riigi kontrolli all olevatelt pankadelt halvad laenud ära ja loovutab need riigi stabilisatsiooni-
  pangale. Too kapitaliseerib võlad ehk muudab need probleemsete ettevõtete aktsiateks, mis firmade saneerimise järel müüakse strateegilisele investorile. Peaminister Zemani sõnul ei kavatse riik sel moel hangitud firmasid kaua aega enda käes hoida.
  Valitsuse teatel hõlmaks taasriigistamine üksnes kümmekonda suurfirmat, millel on eeldusi edu saavutada. Praha analüütikud ei mõista seda ideed hukka, kuid näevad selles enam probleeme kui valitsus.
  Senised kogemused näitavad, et suurettevõtetele on raske ostjat leida niisuguse hinnaga, nagu valitsus soovib. Ka pole senised stabilisatsioonipanga kapitaliseerimiskatsed eriti julgustavad. Näiteks üsna hea traktoritehase Zetor koostööpartner John Deere pole nõus seda enne ostma, kui Zetori vanad võlad on kinni makstud.
  Käesolev olukord on tekkinud T?ehhi erastamisel tehtud vigadest. Suurettevõtete uutel kohalikel omanikel pole olnud oskusi, soovi ja raha neid ajakohastada, et need suudaksid konkureerida raskes rahvusvahelises konkurentsis. Probleemi nähakse, et praegused seadused soosivad enam võlgnikku kui võlga.
  Autor: CEO
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Lill: oma head investeeringutootlust ei pea häbenema, ükskõik mida „kõrgeausused“ arvavad
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Hiina suurfirma võimalik pankrot ähvardab kogu regiooni majandust
Hinna kinnisvarafirma Evergrande on kokkukukkumise äärel ning analüütikud hoiatavad, et hullema stsenaariumi puhul on sellel suur mõju ka ülejäänud maailmale.
Hinna kinnisvarafirma Evergrande on kokkukukkumise äärel ning analüütikud hoiatavad, et hullema stsenaariumi puhul on sellel suur mõju ka ülejäänud maailmale.
Sooman: pensioniraha voolab kinnisvarast mööda
Kui kuni pooled pensioniraha välja võtjatest lubasid selle kinnisvarasse investeerida, siis reaalsus on teistsugune – elektroonikapoed on teleriostjatest pungil, kuid septembrikuine kinnisvaraturg on tavapärasest isegi rahulikum, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman septembrikuises ülevaates.
Kui kuni pooled pensioniraha välja võtjatest lubasid selle kinnisvarasse investeerida, siis reaalsus on teistsugune – elektroonikapoed on teleriostjatest pungil, kuid septembrikuine kinnisvaraturg on tavapärasest isegi rahulikum, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman septembrikuises ülevaates.
MESi koroonalaenude eest vastutanud EKRE minister: mina ei tea midagi
Endine maaeluminister, EKRE liige Arvo Aller leiab, et MESi juhatus ei teinud maksumaksja raha jagamisel vigu. Niisamuti pole Aller ka ise enda sõnul midagi valesti teinud.
Endine maaeluminister, EKRE liige Arvo Aller leiab, et MESi juhatus ei teinud maksumaksja raha jagamisel vigu. Niisamuti pole Aller ka ise enda sõnul midagi valesti teinud.