Reuters/Scanpix • 22. detsember 1998 kell 22:00

Valuutafond alandab kasvuprognoose

Tulevaks aastaks ennustas rahvusvaheline valuutafond (IMF) maailmamajandusele 2,2% kasvu. Veel oktoobris prognoositi kasvuks 2,5 ning aasta tagasi koguni 4,4%.

Vähendatud on ka maailmakaubanduse kasvuprognoosi -- varasemalt 4,6 protsendilt 4,4 protsendile.

«Seda, et kasvu on revideeritud vaid minimaalselt, võib tõlgendada kui globaalse majandussituatsiooni teatud stabiliseerumist,» seisab dokumendis. Et aga raha juurdevool arenevatele turgudele on vähenenud ning närvilisus maailma finantsturgudel püsib, «on veel vara öelda, et raskused on möödas».

Riigiti on kõige rohkem alandatud suurte majandus-

probleemidega maade -- Jaapani, Brasiilia ja Venemaa kasvunäitajaid. Venemaa sisemajanduse kogutoodang kahaneb tuleval aastal 8,3% pärast tänavust 5,7% langust.

«Arvestades riigieelarve suurt puudujääki, pangandus-

sektori probleeme ning märke reformide aeglustumisest võib langus olla veelgi suurem,» märgib IMF, kes pärast Vene rubla devalveerimist ja laenukohustuste täitmata jätmist on 23 miljardi dollarilise laenupaketi väljamaksed peatanud.

IMF alandas ka kõigi arenenud tööstusriikide prognoose. USA majanduskasv aeglustub 1,8 protsendile, Eurotsoonis peaks kasv jääma 2,4 protsendi piiresse. Ladina-Ameerikas jääb kasv keskmiselt 1,5 protsendile, Brasiilia majandusele ennustab fond aga kasvu asemel 2protsendilist langust. Kolmandiku võrra on IMF kärpinud ka erakapitali juurdevoolu arenevatele turgudele, prognoosides selleks summaks 90 miljardit dollarit. Arvestatavat riski näeb fond USA aktsiahindade kiires taastumises.

Autor: REUTERS

Hetkel kuum