4. jaanuar 1999 kell 22:00

Sonera erastamisskandaal

Soome riik alustas Sonera aktsiate müüki 1998. a oktoobri algul, kui müüki pandi 158 mln aktsiat. Institutsioonilistele investoritele oli ette nähtud 19 mln aktsiat. Sonera juhtkond sai õiguse märkida institutsioonilistele investoritele eraldatud aktsiapaketist teatud arvu aktsiaid. Vennamo sai sel moel osta 20 000 Sonera aktsiat, kusjuures Soome tavakodanikud said osta maksimaalselt 1640 aktsiat. Peale selle sai 100% Vennamole kuuluv firma OY Sijoitus õiguse osta välja kõik märgitud 25 000 aktsiat, kusjuures ülejäänud eraisikutele kuuluvatel investeerimisfirmadel oli ülemärkimise tõttu lubatud osta vaid 10% märgitud aktsiatest. Peale eelmainitud 45 000 aktsia märkis Vennamo avalikkusele suunatud aktsiatest veel 820 ja personalile suunatud aktsiatest 1011. Vennamo naine ja kolm tütart ostsid 3280 aktsiat. Seega ostis Vennamo pere kokku 50 111 Sonera aktsiat, mille eest nad maksid 2,3 mln Soome marka ehk 6 mln Eesti krooni. Kuna aktsiate märkimishind oli 47 marka ja praegune börsihind 97 marka, on Vennamod teeninud aktsiate pealt kahe kuuga 2,6 mln marka ehk 6,84 mln Eesti krooni.

Jõulude ajal sai kogu see lugu Soome avalikkusele teatavaks. Sonera nõukogu arutas juhtunut ja otsustas alates eilsest vabastada grupi presidendi ja peadirektori Pekka Vennamo ametist. Grupi uueks presidendiks ja peadirektoriks sai Aulis Salin.

Sonera direktorite nõukogu esimees Markku Talonen ütles Kauppalehti-Online'ile, et otsus tehti eelkõige firma huvidest lähtudes. Tema sõnul tingis otsuse Vennamo aktsiatehinguist tekkinud skandaal, kuid ta lisas, et mingit ametlikku uurimist nõukogu algatada ei kavatse ning et otsus oli üksmeelne.

Eile teatas seoses Sonera aktsiamüügi ümber puhkenud skandaaliga oma tagasiastumisest Soome sideminister Matti Aura. «Olen sunnitud tunnistama, et tegin Pekka Vennamo suhtes valehinnangu,» ütles Aura sideministeeriumi ametlikus teates.

Aura oli pärast Sonera presidendi Pekka Vennamo aktsiatehingu avalikuks tulekut teda toetanud ja tema tehingut igati õigustanud. «Mõistliku omaniku seisukohalt on õige, et ettevõtte juhtkond investeerib firmasse oma raha,» ütles Aura. Kuid hiljem ta tunnistas, et ministeerium tegi vea sellega, et ei teatanud kohe avalikult, et Vennamo ostis aktsiaid nii enese, oma pere kui investeerimisfirma nimel.

Soome finantskontrolli (Rata) ametnikud selgitavad praegu, kas Rata hakkab uurima Sonera juhtide erisoodustusi firma aktsiate ostmisel või mitte, teatas Rata juhatuse esimees Matti Louekoski. Sonera on Soome juhtiv telekommunikatsioonigrupp, tütar- ja ühisfirmadega 14 riigis.

Autor: BNS

Hetkel kuum