Kadi Heinsalu • 5. jaanuar 1999 kell 22:00

Erastamiseelsed maksuintressid antakse andeks

Rahandusminister Mart Opmanni sõnul ei olnud erastamisel paljude ettevõtete bilanssides kajastatud riigimaksude võlaintressid ja need tulid uutele omanikele ebameeldiva üllatusena. Sellest tulenevalt ei ole paljud ettevõtted suutnud kinni pidada maksuvõlgade tasumise graafikust, keskendudes peamiselt jooksvate riigimaksude tasumisele. «Tagajärjeks on suured maksuintressi võlad, mis rea ettevõtete puhul ei ole väiksemad, kui olid selleks ajaks juba tasutud maksuvõlad,» rääkis Opmann.

Tema sõnul on põhjendatud erastamiseelsete maksuintresside kustutamine nendel ettevõtetel, kes oma erastamiseelsed põhimaksuvõlad on tasunud.

Majandusminister Jaak Leimann ütles eile, et tema poole on taolise erastamiseelse maksuvõla probleemiga pöördunud 15--20 ettevõtte juhid.

Maksuameti peadirektori kohusetäitja Aivar Sõerdi sõnul on see ettepanek ka maksuameti seisukohast arukas, sest enne 1994. aastat arvestati maksuvõlalt intressi väga kõrge määraga -- 0,5% päevas. Võrdluseks, kuni 15. jaanuarini 1999 on rahandusministri korraldusega maksuvõlgade intress päevas vaid 0,035%, mis on 14 korda väiksem.

Erastamiseelsed maksuvõlad koos intressidega said kaasa näiteks Kreenholmi Manufaktuuri ostjad (135 mln kr), pankrotistunud Tartu Piima ostjad (14 mln kr), pankrotistunud Narova ostjad (11 mln kr), Baltijetsi, Talleksi, Keila Tekstiili, Marati, Vasara jne ostjad.

Valitsus saab maksukorralduse seaduse järgi ka praegu maksuvõlgu erastamisel kustutada ja on seda mõnel juhul kasutanud. Kreenholmi Manufaktuuri uuel omanikul lubati osa maksuvõlga kustutada erastamisväärtpaberite eest.

Hetkel kuum