Tõnis Oja • 19. jaanuar 1999 kell 22:00

Brasiilia keskpank tõstis laenuintressi

Brasiilia keskpank teatas esmaspäeval pärast finantsturgude sulgumist ootamatult intressimäärade tõstmisest eesmärgiga rahustada turge pärast reaali kursi nõrgenemist. Keskpank põhjendas intresside ümberkorraldamist, mille tulemusena aastase tähtajaga deposiidi- ja laenuintresside vahemik laienes seniselt 29-lt ja 36-lt protsendilt 24,75 ja 41 protsendini, tarbimise piiramise vajadusega. Analüütikud hindavad keskpanga käitumise positiivseks, juhul kui üleöölaenude intress kerkib. Eile laenas keskpank kommertspankadele keskmise intressiga 32%, mis on tunduvalt madalam kui lubatud ülemine piir. Nii madala protsendiga laen ei pruugi dollarite väljavoolu riigist peatada.

Jätkub oht, et mitmed osariigid ei suuda keskvalitsuselt võlakirju tagasi osta. Mäletatavasti algas möödunud nädalal kapitali väljavedu Brasiiliast pärast seda, kui suurim osariik Minas Gerais kuulutas 90päevase moratooriumi osariigi võlakirjadele.

Dollari kurss reageeris Brasiilia sündmustele nõrga langusega. Suuri kursimuutusi ennelõunal ei toimunud, sest Ühendriikide finantsturud alustasid pärast pikka nädalavahetust meie aja järgi alles eile õhtupoole. Toetust ei saanud ka euro. Euroopa keskpank hoiatas eile avaldatud kuuraportis, et globaalne finantskriis võib mõjuda negatiivselt ka eurotsooni liikmesriikidele, andes sellega vihje võimalikust intressi alandamisest.

Hetkel kuum