19. jaanuar 1999 kell 22:00

Telia ja Telenori liit on taas päevakorral

Lehe andmeil võib ühinemine aset leida suvel. Samuti on plaanis osa liitfirma aktsiatest börsil noteerida.

Liitumisläbirääkimised on jätkunud alates läinud kevadest, mil kahe riigi poliitikud ühinemise peatasid. Kõnelustesse on haaratud vaid kitsas ring inimesi.

Rootsi poolelt on selleks Telia tegevjuhi kohalt lahkuv Lars Berg ning Telia juhatuse esimees, lennufirma SAS juht Jan Stenberg. See on ka üks seletus, miks Lars Berg Telia tegevjuhi kohale alles jäi hoolimata sellest, et ta 1. märtsil asub tööle suurte teleambitsioonidega Saksa tööstuskontsernis Mannesmann.

Ajalehe andmeil saab uue liitfirma tegevjuhiks Telenori kontsernijuht Tormod Hermansen.

Suur läbimurre liitmisplaanides saavutati läinud sügisel, kui Norra valitsus oli eelarvevaidlustes sunnitud paremparteidele järele andma ning nõustuma Telenori osalise erastamisega.

Meedia andmeil oli 1999. aastal kavas müüa 33--49% firma aktsiaist. Dagens Industri aga kirjutab, et selle asemel kavandatakse nüüd ühinenud firma aktsiate noteerimist.

Firmade väärtust on hinnatud erinevalt -- keskmiselt on Telia väärtus praegu veidi üle 170 miljardi Eesti krooni ning Telenori väärtus 90--126 miljardi vahel. Ent on ka neid, kes firmade väärtust Soome Sonera edu põhjal kõrgemaks hindavad. Viimase väärtus on ca 187 miljardit krooni.

Telia ja Telenori liitumisplaanid on telekommunikatsioonisektori analüütikute hinnangul igati loogilised ja strateegiliselt põhjendatud. Nii Lars berg kui Tormod Hermansen on korduvalt avaldanud kahetsust läbirääkimiste katkemise üle mullu veebruaris.

Autor: DI

Hetkel kuum