20. jaanuar 1999 kell 22:00

Kui suureks hindate EME edu valimistel?

Eks nad künnise ikka ületavad. Aga nad on ju neli aastat surnud seisus olnud ja asi on kogu aeg halvemaks läinud. Need ilusad lokid ei aita ka enam midagi.

Talupidamise jaoks on eelmised koalitsioonid isegi rohkem teinud kui Maarahva erakond. Olen ise kogu see aeg talu pidanud ja võin seda puhtast südamest tunnistada. Need ikaldus- ja muud toetused neile olulist edu ei anna. Ühest küljest peaks see loomulik asi olema, aga tegelikult on poliitiline võte ja pole maamehele midagi andnud.

Loodan väga, et valitsuse moodustajat neist ei saa. See oleks inimestele kasuks. Neli aastat on tänapäeval ikkagi küllalt pikk aeg ja kui selle aja jooksul ei ole mitte midagi ära tehtud ja asi on läinud kogu aeg halvemaks, siis inimesed peaksid ikka hakkama millestki aru saama.

Maarahva seas on EME ikkagi populaarne. Aga muidugi, maal elab inimesi vähe. Aga maatootjate, just suurtootjate arvates on nad ikkagi jõud, kes nende probleeme suudab lahendada.

Nende senisest võimulolekust on mul kasu olnud. EME järgib Euroopa Liidu ühtset põllumajanduspoliitikat.

EME on olnud koalitsioonis ja sel ajal on hakanud ka need põllumajanduse otsetoed toimima ja see on suur samm edasi. See, et aasta tagasi ei suudetud tururegulatsiooni sisse viia, eeskätt tollid ja ka interventsioonivarud, on küll tegematajäänud töö, mis tuleb teistel või ka nendel endil ära teha.

Raske öelda, ma arvan, et jääb alla eelmisele korrale. Keskerakond saab juurde.

EME on püüdnud maarahvast aidata, aga ilmselt on oskusi vähe.

Reformierakond võib-olla suudaks, aga ei taha. EME tahab, aga ei suuda. Võib-olla Keskerakond nii tahab kui suudab. Põllumehed peaksid ikkagi EMEt toetama. Kui ta koos Keskerakonnaga võimule saab, on olukord põllumeeste jaoks tunduvalt soodsam.

Ma arvan, et me ületame kindlasti valimiskünnise ja tõenäoliselt saame üle kümne koha. Rohkem ei tihkaks praegu lubada.

Seni oli meil parlamendis seitse kohta saja ühest. Loomulikult paljusid asju, mida me oleks soovinud, ei olnud võimalik ellu viia, sest lihtsalt ei saanud hääli selle taha.

Võtame näiteks kõlvatu konkurentsi tõkestamise toiduaineturul, see ongi suuresti kujundanud praeguse olukorra maal, sest meie oma põllumajandustootja on turult kõrvale tõrjutud.

Meie põllumehele pole välja arenenud krediidisüsteemi, kindlustussüsteemi, möödunudaastane toetusemaksmine oli vaja korraldada just selleks, et kindlustussüsteem Eesti põllumajanduses ei funktsioneeri. Me ei ole seni suutnud seda läbi viia, sest ei saanud teiste poliitiliste jõudude toetust.

Hetkel kuum