Kadi Heinsalu • 25 jaanuar 1999

Tallinn paneb Expoplakati kontrollpaki müüki

ASi Expoplakat juhataja Andres Paluste hinnangul on selline hind arvestades tänast turusituatsiooni liiga kõrge. Tema sõnul on häda selles, et linn korraldab 51% Expoplakati aktsiate müüki juba eelmise aasta jaanuarist ja siis oli linna küsitud 8,5 miljonit krooni tõepärane hind. Hinda pole vahepeal alla lastud.

Expoplakati 40% aktsiate omanik More Group Finland on varem avaldanud soovi linna osalus välja osta ja Expoplakati põhikirja järgi on tal selleks ostueesõigus. Paluste sõnas, et ta ei tea omanike eest öelda, kas nad kasutavad eesõigust. «Tegemist on ikkagi avaliku suulise enampakkumisega, ei tea ju, kes seal osalevad,» lisas ta.

Expoplakat on kesklinna valitsusele ja linnavalitsusele toonud igal aastal suuri dividenditulusid. 1997. aastal oli selle puhaskasum 2,4 miljonit krooni, millest kandis linnaeelarvesse 306 000 krooni. 1996. aasta eest maksis Expoplakat dividende pisut üle 200 000 krooni kesklinna valitsuse juures tegutsenud linnakujunduse fondi. Eelmise aasta eest linn enam dividenditulu ei oota, sest kogu aeg rippus õhus aktsiate müük.

Linnavarade ameti varade müügi osakonna juhataja Udo Klopets ütles, et linn müüb osaluse tulusas ettevõttes samal põhjusel, miks ta tahab müüa osalused teistes tulutoovates ettevõtetes. «Linn ei pea tegelema ettevõtlusega ja sel aastal on kavas müüa enamik ettevõtteid, mis pole monopoolsed,» selgitas ta. Pealegi ei suuda linn tagada Expoplakati jaoks piisavalt investeeringuid, mida omanik peaks firma arenguks tegema.

Linnavalitsus on volikogule teinud ettepaneku müüa sel aastal osalus veel sellistes kasumiga tegutsevates ettevõtetes nagu OÜ Kalamaja Kodu, AS Kesklinna Pargid, AS Keskturg, OÜ Kopli Hoonete Hooldus, AS Pae Kinnisvarahaldus, AS Priisle Kaubanduskeskus, AS Priisle Kinnisvarahaldus, AS Signaal ja AS Vanalinna Kinnisvarahooldus.

Hetkel kuum