Peep Sooman • 26. jaanuar 1999 kell 22:00

Hansapank vallutab eluasemelaenu turgu

Hansapanga juhatuse esimees Indrek Neivelt ütles, et pank püüab eelmise aasta laenumahu vähenemist pidurdada ning viia eluasemelaenude väljastamise endisele tasemele. Neivelti sõnul meeletut laenumahu tõusu ei planeerita. Möödunud aasta lõpus maht langes ning tänavu peaks tõus olema 10 protsenti, sõnas ta.

Hansapanga tütarfirma AS Hansa Liising on alustanud eluasemeliisingu tingimuste soodsamaks muutmist. Eelmisel nädalal otsustati, et head kliendid saavad tüüpkorterit liisinguga osta kuni 25protsendilise omafinantseeringuga. Keskmisele kliendile pakutakse endise 40 protsendi asemel 35protsendilist omafinantseeringut.

Hansapanga eluasemelaenu tootehaldur Kersti Arro kinnitas, et peale intresside alandamise on lähikuudel võimalik, et pank langetab eluasemelaenude omafinantseeringut 40 protsendilt 30 protsendile. Laenuvõtjale annab see võimaluse saada pangalt raha mitukümmend tuhat krooni väiksema pangaarvega kui praegu.

Kindlustusfirmas müügidirektorina töötav Margus Rink otsustas madala intressitaseme tõttu osta kahetoalise korteri Tallinna kesklinnas Kentmanni tänaval. «Enne ootasin kinnisvarahindade langust, kuna seda pole toimunud, otsustasin soodsa intressi ära kasutada,» ütles ta. Ma pole küll madalast intressist tingitud kasu kokku löönud, kuid kasulik on see igal juhul, kinnitas Rink.

Kuna Margus Rink on Hansapanga personaalpanganduse klient, siis saab ta vallasvara tagatisel võtta laenu 11,2protsendilise aastaintressiga. Rink lubas laenutaotluse täna panka viia.

ASi Hansa Liising juhataja Sander Kaus ütles, et korteri hinnast veerandi omafinantseeringuks makstes peab korter olema «väga tüüpkorter», nagu Lasnamäel või Mustamäel olevad eluasemed. Reklaami me sellele ei tee, sest väga palju sõltub kliendist, lisas ta. Kausi sõnul on eluasemeliising praegu eelisarendatud toode.

Indrek Neivelt kinnitas, et otsuse rohkem kinnisvaralaenusid väljastada ei teinud rootslastest omanikud, vaid panga juhatus. Enne tunti Hansapanka kui ettevõtete panka ning Hoiupanka kui eraisikute panka. Kuna pangad on ühinenud, mängivad eraisikud meie äris suurt rolli, seetõttu tuleb neile rohkem tähelepanu pöörata, selgitas panga juht otsust.

Kui eelmisel aastal väljastas Hansapank eluasemelaenusid rohkem kui 500 miljoni krooni eest, siis 10protsendilise kasvu korral võib tänavune summa küündida umbes 600 miljoni kroonini. Keskmine väljastatava laenu summa on 150 000 krooni, seega sai mullu eluasemelaenu üle 3000 inimese.

Tänavu võib uute korteriomanike arv laenumahu kasvu korral suureneda mitmesaja inimese võrra, kes võivad täita kümne trepikojaga üheksakorruselise maja.

Hansapank alandas eluasemelaenu intressi kuni 4 protsendi võrra 8. jaanuaril. Teised pangad kinnitasid siis, et neil ei ole lähiajal kavas laenutingimusi soodsamaks muuta.

Hetkel kuum