1 veebruar 1999

Repo pääseb lisatollist

«Meil ei ole probleemi, Repot see ei puuduta,» ütles eile ettevõtte juhatuse esimees Rein Kuusmik. Tema sõnul väljus Eesti ainus puitkiudplaadi tootja Repo Vabrikud Euroopa Liidu kehtestatud dumpinguvastastest tollidest tänu suvel sõlmitud kokkuleppele Euroopa komisjoniga. «Kui me kokkulepet rikume, on õigus kohe tollid peale panna,» tõdes Kuusmik. Kokkuleppe tingimusi ega Repo Vabrikute kohustusi ei saa konfidentsiaalsusnõude tõttu avaldada, lisas ta.

Euroopa Liit kehtestas eelmisel sügisel Repo Vabrikute toodetud puitkiudplaatidele sisseveopiirangud, lubades rakendada kuueprotsendilise tollimäära, sisseveokvoodid, fikseeritud hinna ja detailse aruandluse nõude. Dumpinguvastased tollid kehtestas Euroopa Liit kuuele riigile. Kõrgeima tollimäära, 34,8 protsenti puitkiudplaadi hinnast, määras Euroopa Liit Poolale. Viieks aastaks kehtestatud tollid määras Euroopa Liit veel Bulgaariale, Lätile, Leedule ja Venemaale. Tollid hakkasid kehtima reedel, seni oli Euroopa Liit määranud ajutised tollid pooleks aastaks.

Rein Kuusmiku sõnul on Euroopa Liidu tollidest Repo Vabrikutel hoopis kasu, sest hinnalisa lõpetab seni toiminud Venemaa plaatide musta äri Eesti kaudu Euroopasse.

Kuusmik ütles, et teab Eestis vähemalt kaht Vene plaatide läände müüjat, neist üks on endine Repo Vabrikute müügimees, kes lahkus firmast pärast koolitamist ja müügikanalite sissetöötamist.

Autor: Koit Luus

Hetkel kuum