Kristina Traks • 10. veebruar 1999 kell 22:00

Ühinenud Meiereid tahab kehtestada kaks piimahinda

Tootjad, kelle piimast toodetakse kohalikule turule, saavad kõrgemat hinda, ekspordiks mineva piima tootjatele makstakse kroon vähem.

«Kõrgemat hinda maksaksime tootjatele, kes on investeerinud, kellel on liisingud või laenud,» ütles Ühinenud Meiereide nõukogu esimees Enn Sokk. «Vähem investeerinud ja kehvema kvaliteediga tootjalt ostaksime piima odavamalt eksporttoodangu tegemiseks.»

Soku sõnul on Venemaale võimalik toodangut müüa vaid juhul, kui piima kokkuostuhind on 1,30 krooni kilo. «Kehtestame eri hinnad kohe, kui oleme saanud konkurentsiametilt vastuse, kas seda tohib teha,» lisas Sokk. 60% varutavast piimast ostetakse odavamalt, 40% piimast kohustub tehas tootjalt ostma kõrgema hinnaga. Hinnavahe oleks umbes üks kroon.

Konkurentsiameti peadirektori asetäitja Aini Proos ütles, et Ühinenud Meiereid küsis konkurentsiameti käest, kas ta tohib anda mõnele tootjale eelise. «Vastame neile selle kuu jooksul,» ütles Proos.

Põlvamaa piimatootja Peri OÜ juhatuse esimees Sulev Peets ütles, et ega sellised kaks hinda õiglased ole, aga tootja on sunnitud nendega leppima. «Kui nüüd hakatakse maksma 1.30 kilo eest, siis see tootmine lihtsalt hääbub kiiremini,» ütles Peets.

Peri OÜ ja Ühinenud Meiereid on seotud liisinglepinguga, mille üks punkt kohustab Meiereisid Perilt piima ostma. «Ilmselt lubab liisinguleping loota, et meie piima ostavad nad siseturu tarvis,» lisas Peets.

ASi Rävala Piim juhataja Rein Viilu väitis, et Rävala Piim ei kavatse ühtesid piimatootjaid hinna poolest teistele eelistama hakata, sest Tallinna piimatööstus arvestab sellel aastal vaid siseturule tootmisega.

Hetkel kuum