Peep Sooman • 18. veebruar 1999 kell 22:00

Hansapanga aktsiale prognoositakse tõusu

Eile avalikustas Hansa Investments AS raporti, milles soovitab osta Hansapanga aktsiaid ning ennustab ettevõttele 650 miljoni kroonist aasta puhaskasumit.

Hansa Investments ennustab, et Hansapanga aktsia hind tõuseb lühiajaliselt seniselt 67--68 kroonilt 80 kroonile, ühe aasta jooksul peaks aktsia hind kasvama Hansa Investmentsi hinnangul 95 kroonile.

Hansapanga aktsia hind kerkis kiiresti üle 100 krooni piiri ka möödunud aasta sügisel, mil Rootsi suurpangad ostsid võidu kokku Hansapanga aktsiaid. Lõpuks ostis Swedbank SE Bankenilt Hansapanga aktsiad, makstes 100 krooni aktsia eest. Samalt hinnatasemelt ostis Swedbank üles ka Hansapanga viimase aktsiaemissiooni.

Hansa Investmentsi peaanalüütiku Toomas Reisenbuki sõnul on välistatud, et prognoosid on tehtud emafirma Hansapanga huvidest lähtudes. Prognooside taga on suur töö, selliseid numbreid lakke vaadates öelda ei saa, lausus analüütik. 650 miljoni krooni suurune aastakasum ei ole midagi erilist, Hansapank on praegu suhteliselt hea investeerimisobjekt, leidis Reisenbuk. Võrreldes näiteks Eesti Telekomiga on Hansapanga aktsia hinna tõusupotentsiaal kindlasti suurem, sest Telekom on juba üle hinnatud, ütles Reisenbuk.

Ühispanga asepresident Janek Mäggi leidis, et 650 miljonit krooni aastas ehk 54 miljonit krooni kuus teenida on üpris palju. Samas, kui kõik laabub hästi, siis pole suurte pankade puhul selline kasum müstiline, ütles Mäggi. Suuremad kahjud on juba kõik maha kantud, Telekom toob raha Eestisse, majandus enam palju halvemaks minna ei saa, loetles Mäggi põhjusi, miks Hansa Investmentsi prognoos võib tõeks osutuda. Samas tuleb kõikidesse prognoosidesse suhtuda teatud kahtlusega, lisas ta.

Ühispanga kasumiprognoosi keeldus Mäggi avalikustamast, põhjendades seda börsinõuetega.

Hansapanga ökonomist Mart Tõevere ütles, et panga aktsia hind võib tõepoolest tõusta aastaga 100 krooni lähedale, kuid ei pruugi seda teha. Ehkki midagi majanduses ei muutunud, tõusis Hansapanga aktsia hind kolme nädalaga 35 protsenti, sõnas Tõevere. Et aktsia hind kiiresti tõuseks, peab panga kasum olema suur, Telekomil selleks nii suurt kasumit pole vaja, lisas ta.

Optiva Panga finantsturgude direktor Kalle Norberg leidis, et Hansa Investmentsi tehtud Hansapanga kasumiprognoos tundub olevat realistlik. Praegu tundub aktsia õigesti hinnatud olevat, sõnas ta.

Hansapank võib tõesti olla Telekomist parem investeerimisobjekt, kuid tegelikult tuleks võrrelda vaid ühte sektorit, mitte panka Telekomiga, leidis Norberg.

Pärast Hansa Investmentsi avaldatud kasumiprognoosi tõusis Hansapanga aktsia eile börsil 2,6% 69,25 kroonini.

Hetkel kuum