21. veebruar 1999 kell 22:00

Nokia laieneb firmade ostmise teel

Sellekohase ettepaneku teeb juhatus aktsionäride koosolekule, mis toimub 17. märtsil. Mitme allika andmeil on Nokia plaanid tekitanud rahutust Ericssoni ridades.

Nokia tegevdirektor Jorma Ollila tahab täiustada ettevõtte arvutikompetentsi Interneti alal ühe või mitme väiksema arvutisideettevõtte abil. Nüüd on ka juhatus temaga nõustunud ning 60 miljoni uue aktsia emiteerimisest saadud raha eest võiks Ollila kavandatud ostutehingud ellu viia.

Esimesed ostud tegi Nokia sel nädalal, omandades kaks California firmat Diamond Lane Communications ja InTalk. Spekuleeritakse, et Nokia võib püüda osta ka suuri firmasid Tellabs, mille turuväärtus on 14 mld dollarit, ja 3Com, mille turuväärtus on 12 mld dollarit, ning alustada koostööd Siemensiga.

Interneti-tehnikale spetsialiseerunud Diamond Lane Communicationsi eest maksis Nokia 1,74 miljardit krooni ja kiirele mobiilarvutisidele keskendanud InTalki eest 139 miljonit krooni. Seega on Nokia aastaga Ameerikas ostnud neli firmat.

Nokia eesmärk on lähema 5--10 aastaga ühendada juhtmega ja juhtmeta võrgud ning avatud ja suletud võrgud.

Viimati korraldas Nokia suunatud aktsiaemissiooni 1994. aasta suvel, kui turule paisati 24 miljonit uut aktsiat märkimishinnaga 105 Soome marka.

Autor: DI

Hetkel kuum