ÄP fototoimetus • 24. veebruar 1999 kell 22:00

Soojapuhurite kuum aeg

Elektrilised soojapuhurid ehk kalorifeerid on rendifirmades üks nõutavamaid artikleid just talvel, mil sisetöödeks pooleliolevates kütteta ehitistes on vaja hoida kuni 15kraadist töötemperatuuri.

Väiksema võimsusega (1,5--3 kW) puhurid on võimelised soojendama 30--50- ning võimsamad (9--18 kW) kuni 400kuupmeetrist ruumi. Uute soojapuhurite hinnad algavad 1500 kroonist, võimsamate puhurite hinnalagi on 10 000 krooni. Kasutatud kalorifeeride hind kõigub sõltuvalt võimsusest 300--3000 krooni vahel.

Soojapuhuri rendi juures on oluline toitepinge -- üle 3kW võimsusega kalorifeerid vajavad 380V toitepinget ja see piirab võimsamate puhurite kasutamist. Ehituslaenutuse juhataja Antti Kase sõnul teevad laenutajatele peavalu läbipõletatud pistikud, milles on süüdi rentnike elektrisüsteemi halb olukord.

Elektrisoojapuhurid on töökindlad ja võivad nädalate kaupa ööpäev läbi ruume soojendada. Kalorifeerid on varustatud termokaitsmega, mis ülekuumenemisel lülitab puhuri välja.

Eriti suure soojavajaduse puhul soovitavad tööriistade rentijad kasutada mitut väiksemat elektrisoojapuhurit või eelistada diisel- või gaasipuhurit, mille võimsus küündib kuni 100 kW, kuid mida pole nii mugav kasutada kui elektripuhurit.

Autor: ÄP

Hetkel kuum