Tõnis Oja • 28. veebruar 1999 kell 22:00

USA SKT kasvas üle 6 protsendi

Ameerika Ühendriikide majanduskasv oli möödunud aastal veel kiirem, kui esialgu hinnati. Täpsustatud andmetel kasvas USA sisemajanduse kogutoodang viimases kvartalis (arvutatuna aastaselt baasilt) 6,1 protsenti. Esialgsed, möödunud kuul avaldatud tulemused näitasid 5,6protsendilist majanduskasvu.

Dollari kurss hakkas uudise mõjul taas tõusma ning trend võib kesta vähemalt paar nädalat, sest dollari suuremate võistlejate (euro ja jeeni) emamaade majanduse käsi nii hästi ei käi. Euroopa suurima majanduse -- Saksamaa -- SKT langes neljandas kvartalis 0,4 protsenti ning Jaapani sisemajanduse kogutoodang võib fiskaalaasta lõpu seisuga (31. märts) langeda 2,2 protsenti.

USA Föderaalreservi juhi Alan Greenspani kommentaarid möödunud nädalal viitasid mõnede analüütikute arvates õhkõrna võimalusena intressimäärade tõstmisele. Intresside kergitamine meelitab investoreid paigutama vahendeid deposiitidesse ja dollaripõhjalistesse võlakirjadesse. Samas on Fed murelik investorite riskivalmiduse pärast. Võlakirjade tulusus on langenud, aktsiate hinnad aga kerkivad. Intresside tõstmine võib ka siin oma korrektiive teha.

Hetkel kuum