8 märts 1999

Soome õlitaimede kasvatajad mures

Kui säärane Euroopa Liidus arutusel olev ettepanek läbi läheb, lõpetaks see kohe rüpsi ja rapsi kasvatamise Soomes ning õlitootjad peaksid hakkama toorainet sisse ostma.

Mildola ja Raisio toodavad kumbki taimeõli 30 000--40 000 tonni aastas. Raisio teeb Soome toorainest ka 20 miljonit kilogrammi margariini aastas ja kasutab valkaineid söödatootmisel.

Soome põldudest on rüpsi ja rapsi all üle 60 000 hektari, kasvatajaid on 6000--7000 ning kogu nende toodang põhineb töötlejatega sõlmitud lepingutel. Soomes on rapsi- ja rüpsikasvatamine niigi keeruline, kuna saagid on väikesed, seemned ja väetised aga kallid, selgitab Soome põllumajandustootjate keskliidu esimees Esa Härmälä. ELi toetustest on seni olnud palju abi, nende vähendamist kaalutakse hetkel aga eelkõige USA nõudmisel, kes soovib suurendada oma õlitoodete importi Euroopasse.

Raisio-Yhtymä põllumajandusjuht Eero Nurminen on mures ka valkainete saamise pärast, mis on õlitaimede teine külg. kogu ELis toodetakse veel ainult 20--30 protsenti vajaminevast valkainest. Tõenäoliselt kasvab selle import Kanadast, mis kergitab hinda ja vähendab selle tootmise tasuvust eriti Soomes. Ja lõppude lõpuks halvendaks õlitaimede kasvatamine põllumaa kvaliteeti, ütles Nurminen.

Autor: KL

Hetkel kuum