Ettevõtted maksust priiks

Reformierakonnal on tulumaksuseaduse eelnõu juba koostatud ning nad on valmis selle kohe, kui uus riigikogu tööd alustab, menetlusse esitama.

Eelnõu väljatöötamisel osalenud reformierakondlase Jürgen Ligi kinnitusel soovib erakond kindlasti sellekohase punkti lülitamist koalitsioonileppesse, mille üle kolmikliidusisesed läbirääkimised praegu käivad. Reformierakond soovib, et tulumaksuvabastus rakenduks 1. jaanuaril 2000.

Ligi sõnul pingestab tulumaksuvabastus mõneti riigieelarvet. Tänavu on ettevõtte tulumaksu planeeritud laekumine 1,65 mld krooni. «Tegemist on maksuliigiga, mille laekumine kohutavalt kõigub. Kui ettevõtetel pole tulu, pole ka makse millestki maksta,» selgitas Ligi. «Praegu on ettevõtted massiliselt esitanud avaldusi maksete edasilükkamiseks.»

Ligi hinnangul leevendab olukorda käibemaksu mõningane suurenemine, sest kui firmasse jääb rohkem raha, suureneb ka käive.

Nii Mõõdukate esindaja Indrek Kannik kui Isamaaliidu liige Toivo Jürgenson ütlesid, et toetavad ettevõttesse jääva tulu maksuvabastust. «Sarnane säte on sees ka kõigi kolme erakonna programmis,» märkis Kannik.

Keskerakondlane ja kunagine majandusminister Liina Tõnisson väitis, et riigikogus 28 kohta omav keskfraktsioon ettevõtte tulumaksuvabastust ei toeta, sest Euroopa Liit käsitleb sellist otsust maksuparadiisi loomisena. «Selle otsusega teatavad paremerakonnad maailmale, et me pole valmis astuma Euroopa Liitu,» nentis ta.

Tõnisson lisas, et Keskerakond on küll nõus tegema ettevõtetele erisoodustusi, kuid nad ei näe ratsionaalseid põhjendusi maksuvabastuseks. «Pealegi on ise küsimus see, millega täidetakse tekkiv auk riigieelarves,» märkis ta.

Valmiva koalitsioonileppe kohaselt ei rakendata ka kaitsetolle enne Euroopa Liiduga liitumist.

Jürgenson lisas, et koalitsioonileppe lõplik redaktsioon vaadatakse läbi täna õhtul. Selle allkirjastamiseni tahab kolmikliit jõuda kolmapäeval.

Reede õhtul jõudsid Isamaaliit, Reformierakond ja Mõõdukad kokkuleppele ministrikohtade jaotuse üle. Kolmikliidu peaministrikandidaat on Isamaaliidu esimees Mart Laar ning teised ministrikohad jaotuvad erakondade vahel võrdselt nii, et iga erakond saab viis portfelli.

Üllatuslikult jäi nii ministri kui spiikri kohast ilma Mõõdukate esimees Andres Tarand, kellest tõenäoliselt saab aga riigikogu väliskomisjoni esimees. Kanniku väitel polnud Tarand valitsuses osalemisest eriti huvitatud. «Tõenäoliselt kandideerib Tarand presidendiks ja seetõttu on talle kasulikum olla praegu mõnevõrra tagasihoidlikumal positsioonil,» ütles Kannik.

Vaidlustes spiikrikoha pärast jäi peale Reformierakond, kelle liige Toomas Savi jätkab sellel kohal.

Erakondade esindajad lisasid, et ministrite nimekirjas võib tulla veel muudatusi, kuid portfellide jaotamise põhimõtted jäävad samaks. Veel otsustati, et kui mõni minister ametist lahkub, ei pea tema asendaja tulema ilmtingimata samast erakonnast.

Hetkel kuum