Kristina Traks • 18 märts 1999

Ühinenud Meiereid kasutab ikka importvõid

Eelmise aasta lõpul väitis Ühinenud Meiereide esindaja, et kogu imporditud või on hollandlastele maha müüdud ja edaspidi kasutavad nad ainult kohalikku toorainet. Selle nädala alguses seisis ASi Põlva Piim laos endiselt Vene turu jaoks töötlemist ootav Austraalia ja Uus-Meremaa või.

Põlva Piima peadirektor Kalev Kreegipuu ütles, et laos seisev või on müüdud Ühinenud Meiereide Hollandi partnerile, kuid seda võib ettevõte ka oma tarbeks toorainena kasutada. Tasaarveldusena tarnib Ühinenud Meiereid hollandlastele piimapulbrit.

«Teeme sellest võist eksporttoodangut, kui kodumaisest toorainest puudu jääb,» selgitas Kreegipuu. Ühinenud Meiereid müüb praegu Venemaale umbes 100 tonni võisegusid ja hapukoort nädalas.

Ühinenud Meiereide kommertsdirektor Aivar Häelm lisas, et hollandlastele müüdud lõunapoolkera või ostis Ühinenud Meiereid hollandlastelt hiljem tagasi. «Kui me eksporttoodangu valmistamisel seda ei kasutaks, oleks topelttollide tõttu eksport Venemaale nullilähedane,» lausus Häelm.

Häelm ei nõustunud samas ütlema, kui palju on Ühinenud Meiereidel veel importvõid varuks. «Need on vanad varud,» kinnitas ta vaid.

Ühinenud Meiereid kavatseb kehtestada kaks piima kokkuostuhinda, mille kohaselt kõrgemat hinda makstaks tootjatele, kelle toorpiimast toodetud kaup läheb Eesti turule. Ekspordiks mineva piima eest makstakse umbes kroon kilogrammi pealt vähem.

Ühinenud Meiereide peadirektor Andres Soosaar ütles, et kahe piimahinna süsteem kehtib juba praegu.

Hetkel kuum