22 märts 1999

Britid trügivad Põhjala kindlustusturule

Suurbritannia suuruselt teine kindlustusfirma Royal & Sun Alliance, mille börsiväärtus on 226 miljardit Eesti krooni, on huvitatud oma turuosa kahekordistamisest Euroopas. Põhjamaades tunneb ta korraga huvi nii Soome Pohjola, Rootsi Trygg-Hansa, Norra Vesta kui isegi Rootsi-Norra Skandia/Storebrandi vastu. Peale selle tegutseb ta aktiivselt Saksamaal, kus kindlustusturg on tunduvalt suurem kui Skandinaavias.

Britid on valmis Soome Pohjola Rootsi Skandia nina alt ära ostma. Royal & Sun Alliance'i Euroopa-juht, taanlane Jens-Erik Christensen kinnitab, et nad on Pohjola aktsiatest väga huvitatud. Britid tahaksid enda kätte saada 40protsendilist aktsiapakki, mis praegu kuulub Soome kindlustusfirmale Suomi.

Juba varasemast ajast kuulub Royal & Sun Alliance'ile 72% Taani kindlustusfirmast Codan. «Codan on meie ühenduslüli Skandinaavia turuga ja hüppelaud laienemiseks,» selgitab Christensen. Pohjola aktsiapaki omandamise järel loodetakse efektiivset koostööd Pohjola ja Codani vahel. «Pohjola on hästi juhitud ettevõte, mille turuosa on suur. Põhjamaades huvitab meid ainult suurte firmade ostmine.

Inglaste huvi Pohjola vastu valmistab peavalu Skandiale, kes soovib ise ka osta Pohjola aktsiaid, sest talle kuulub juba 33% Pohjola hääleõiguslikest aktsiatest.

Skandia lootis endale partnerit taanlaste Codanist, kuid nüüd tundub, et Codan läheb oma teed. Koostöös Royal & Sun Alliance'iga üritab Codan täpselt nagu Skandia luua suurt Skandinaavia kindlustusvõrku. Võidujooks muutub aina kiiremaks. Inglise-Taani kindlustusfirma on peale Pohjola tundnud huvi ka rootslaste Trygg Hansa varakindlustuse, mille SEBi pank soovib maha müüa, ja Taani kindlustuskontserni Topdanmark vastu. Ka Norra kindlustusfirmat Vesta, mis läheb müüki juhul kui Skandia ja Storebrand ühinevad, jahivad nii Royal & Sun Alliance kui Skandia. Kuid britid tõdevad kahetsusega, et Norras on mitmesugustel põhjustel välismaalastel keerulisem kanda kinnitada, sest paljud otsused on seal poliitilised, mitte ärilised.

Royal & Sun Alliance tekkis kahe aasta eest kahe suure kindlustusfirma ühinemisel ja tema ambitsiooniks on saada maailma üheks suurimaks kindlustusfirmaks. «Järgmisel aastakümnel on maailma kindlustuses kümmekond suurfirmat ja meie oleme nende seas,» on Christensen veendunud.

Firma eelmise aasta maksude-eelne kasum oli 14,03 miljardit krooni.

Autor: DI

Hetkel kuum