25. märts 1999 kell 22:00

Käibemaksumuutus arvutibuumi ei põhjusta

PCT Arvutite juhataja Harro Kalda sõnul on nende firmas eratarbijate osa käibest praegu ligikaudu 15%. «Suhtun käibemaksu alandamisse positiivselt, kuid ma ei usu, et praeguses majandussituatsioonis võiks tarbimine tänu sellele oluliselt suureneda,» ütles Kalda. Samuti on talle veel selgusetu, kuidas maksuerandit praktikas rakendada kavatsetakse.

«Müügis oli koduarvutite osakaal suur paar aastat tagasi majandusliku tõusu ajal ning siis ostis suur osa potentsiaalsetest klientidest arvuti ära. Keskmise kodutarbija jaoks pole infotehnoloogia see, millele esmajoones raha kulutada,» ütles Kalda. Käibemaksumäära alandamine on Kalda arvates tugev müügiargument siis, kui Eestis lõpeb majanduslik surutis.

Baltic Computer Systemsi müügisalongi juhataja Tiina Jürisson hindas eraklientide osakaalu kümnendikule. Arvutit tuleb eraklient ostma siis, kui otsus kindel. Soodustused ja pakkumised kodutarbijatele olulist mõju ei avalda, ütles Jürisson. Tema jaoks on positiivne eeskätt asjaolu, et uus valitsus saadab signaali infotehnoloogia väärtustamise kohta.

Seda, et koalitsioonilepingus lubatu on oluline just infotehnoloogiasse suhtumise muutmiseks, leidis ka Microlinki arendusdirektor Jaak Anton. Tema andmetel langeb eraklientide arvele kuni 10 protsenti Microlinki jaemüügiketi OK arvutite käibest.

ASi Datel jaemüügiosakonna juhataja Mai Valdmaa sõnul on eraisikute osa nende müügimahus alla 10 protsendi. Valdmaa ei usu, et käibemaksu alandamine tekitaks eraisikutest klientide hulgas ostubuumi. Kavalamad erakliendid on käibemaksu tasumisest niigi kõrvale hiilinud, vormistades oma ostu mõne firma kaudu või registreerides end füüsilisest isikust ettevõtjana.

PC Kaubamaja ostjaskonnas on eraisikuid suhteliselt palju, ligikaudu neljandik. Firma direktor Meelis Tivas ütles, et PC Kaubamaja jaoks oleks käibemaksu muutumine igal juhul kasulik.

Eesti suurima arvutitootja Microlinki juht Allan Martinson on öelnud, et pärast käibemaksumuudatuse rakendamist suureneb arvutifirmade käive 12% võrra.

Kolmikliit lubab koalitsioonilepingus alandada kodutarbijatelt ja haridusasutustelt võetavat käibemaksu moodsa infotehnoloogia soetamisel. Uue võimaliku maksumäärana on pakutud 5%. Paremerakonnad soovivad sel moel soodustada arvutitehnika soetamist kodudesse.

Autor: Henrik Ilves

Hetkel kuum