Viktoria Korpan • 4. aprill 1999 kell 22:00

Osa reisibüroosid katkestas reisid Türki

«Kui eelmisel aastal oli Türgi suveperioodil Estraveli kõige populaarsem paketireiside sihtmaa, siis nüüd tellitakse sinna vaid üksikuid reise,» ütles ASi Estravel asepresident Mauri Saarend eile.

Saarendi sõnul on Estravelis müüdavate reisikorraldajate toodangust mõne oma reisi ärajäämisest teatanud Aurinkomatkat, Tjäreborg ja Wris Tours. Fritidsresori ja Finnmatkate reisid peaksid esialgsetel andmetel toimuma.

Saarendi väitel tõi Tjäreborg Türgi reiside ärajätmise põhjusena välja tellimuste vähesuse, mitte terrorismiohu. Praegu jäävad Tjäreborgi pakutavad Türgi reisid ära kuni aprilli lõpuni, Aurinkomatkate reisid alates 22. aprillist kuni mai lõpuni.

ASi Wris Tours direktori Margit Rebane-Pendi sõnul reisipaketi broneerinud kliendid reisi ärajäämise korral rahaliselt ei kannata. Kõik saavad valida, kas saavad oma raha tagasi, lükkavad reisi edasi või vahetavad teise reisi vastu, rääkis ta.

Rebane-Pendi hinnangul on Türgi reiside ärajäämise tõttu jäänud ettevõttel saamata 0,5--0,8 mln krooni tulu. Wris Tours kavatseb jätkata Türgi reiside müümist juuni alguses.

Matkapunkti reisibüroo juhataja Mait Undi sõnul müüb Matkapunkt reise Türki endiselt, ehkki reiside hind on praegu alla 4000 krooni, umbes 30 protsenti madalam kui tavaliselt.

Kurdi tööpartei on lubanud rünnata Türgis välisturiste, et nõrgestada Türgi mainet välismaailma silmis. Kurdid nõuavad oma sissiliidri Abdullah Öcalani, kelle kohtuasi on praegu katkestatud kuni 30. aprillini, vabastamist.

Peale Kurdi töölispartei vaenutegevuse tõi Mauri Saarend Estravelist Türgi reiside vähenemise põhjustena välja viisavabaduse tõttu oluliselt lihtsustunud reisimisvõimalused Kreekasse, Itaaliasse ja Hispaaniasse ning üldisest kehvemast majanduslikust olukorrast tingitud tarbimise piiramise.

Hetkel kuum