Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Parlament Berliini

  Mäletatavasti kasutasid natsid riigipäevahoone 1933. a salapärase põlengu ära, kuulutasid välja Kolmanda Riigi ja tegid lõpu demokraatiale. Alles Ida- ja Lääne-Saksamaa taasühinemist tähistanud Berliini müüri põrmu varisemise järel otsustas Saksa parlament 1991. a kolida tagasi ajaloolisse pealinna Berliini, mis alates selle aasta septembrist saab jälle Saksa valitsuse ja parlamendi asukohaks.
  Saksamaa 55aastane sotsiaaldemokraadist kantsler Gerhard Schröder on öelnud, et parlamendi ülekolimine paneb aluse Berliini Vabariigile -- ühinenud, rahumeelsele ja demokraatlikule Saksamaale, kes ei suhtu kellessegi üleolevalt ja mõistab oma vastutust. Et ajalookoorem sakslasi endiselt vaevab, näitas suur vastuseis hoone ajaloolise nime taastamisele, mistõttu hoone ametlikuks nimeks kujunes pikk ja lohisev Deutscher Bundestag-Plenarbereich Reichstaggebäude.
  Võitnud 1998. a septembrivalimistel sõjapõlvkonna esindajat Helmut Kohli, on Gerhard Schröder esimene sõjajärgse põlvkonna saksa liider, kellel ei ole isiklikku natsismikogemust. Ilmselt aitas see tal langetada otsust saata esmakordselt pärast 1945. a Saksa väed väljapoole Saksamaad -- NATO vägede koosseisus Jugoslaaviasse demokraatia kaitsele.
  Euroopa Liidu eesistujariigi juhina on Schröder suutnud Kohli varjust välja astuda ja ilmutada euroopalikku riigimehelikkust Agenda 2000 kokkuleppe saavutamisel ning Euroopa komisjoni kriisi lahendamisel. Saksamaa algatusel on välja töötatud Kosovo rahuplaan ning Saksamaa uus rahandusminister Hans Eichel ütles ELi rahandusministrite reedesel kohtumisel, et Euroopa on valmis rahastama Balkani rahumeelse ülesehitustöö teist Marshalli plaani. Mäletatavasti aitas ameeriklaste Marshalli plaan pärast Teist maailmasõda Lääne-Saksamaa jalule.
  Nagu ütles Saksamaa parlamendi sotsiaaldemokraadist spiiker Wolfgang Thierse, tähendab parlamendi kolimine endise kommunistliku SDV südamesse jõuka ja küpse lääne demokraatia juurdumist Ida-Saksamaal. Ühtlasi toob see Saksamaa pealinna Kesk-Euroopale lähemale ning aitab Saksa poliitikutel väljuda Bonni elevandiluutornist ja ajada realistlikumat poliitikat.
  Riigipäevahoone kolmandaid taastamis- ja ümberehitustöid juhtis briti arhitekt sir Norman Foster ja need läksid maksma 4,83 mld Eesti krooni. Kokku kulub riigi juhtimisaparaadi 20 000 liikme Berliini kolimisele 160 mld krooni, mis arvustajate meelest on liigne luksus, kui arvestada, et Ida-Saksamaal püsib 18% aktiivsest rahvastikust endiselt tööta.
  Autor: ÄP
 • Hetkel kuum
Peeter Tammistu: ja siis ma mõtlen – kuidas leida küsimused õigetele vastustele
Auto on vaid päästepaat üldises liikluskorraldamatuses, kirjutab Peeter Tammistu arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Auto on vaid päästepaat üldises liikluskorraldamatuses, kirjutab Peeter Tammistu arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Keskpank: euribori tipp peaks saabuma sügisel Ettevõtjatele tuleb kasum tänavu raskemalt
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
USA indeksid langesid, samal ajal kui võlakirjade tootlus ja kuld tõusid
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid teisipäeval madalamal, samal ajal kui riigivõlakirjade tootlus ja kuld tõusid, kuna investorid muretsesid, et Föderaalreserv hoiab intressimäärad pikemalt kõrgemal.
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid teisipäeval madalamal, samal ajal kui riigivõlakirjade tootlus ja kuld tõusid, kuna investorid muretsesid, et Föderaalreserv hoiab intressimäärad pikemalt kõrgemal.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Tööst ilma jääv Sutter: mõtteid on, aga enne septembrit ei tee ma midagi
Veel viimaseid päevi Eesti Energia juhi ametit pidav Hando Sutter ütles, et enne 1. septembrit tema end uute kohustustega ei seo.
Veel viimaseid päevi Eesti Energia juhi ametit pidav Hando Sutter ütles, et enne 1. septembrit tema end uute kohustustega ei seo.
Ukraina esifinantsist: mul on kaks halba kogemust, üks neist on Arricano
Investeerimisfondi Dragon Capital juht Tomáš Fiala ütleb intervjuus Äripäevale, et turuligipääs Euroopa Liidule on muutnud mõistlikuks toota Ukrainas sisuliselt kõike.
Investeerimisfondi Dragon Capital juht Tomáš Fiala ütleb intervjuus Äripäevale, et turuligipääs Euroopa Liidule on muutnud mõistlikuks toota Ukrainas sisuliselt kõike.
Raadiohommikus: rakettidest bumerangideni
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis tuleb juttu teisipäeval ilmunud Politico artiklist, mis rääkis sellest, kuidas Euroopa diplomaate nörritab mõne riigi, aga ennekõike Eesti viis üritada Ukrainale antud relvaabi eest uute relvade väärtuses raha sisse kasseerida. Artikkel sai siinmail palju vastukaja ning kritiseeriti, et anonüümsete allikate jutt sisaldab mitut otsest valeväidet.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis tuleb juttu teisipäeval ilmunud Politico artiklist, mis rääkis sellest, kuidas Euroopa diplomaate nörritab mõne riigi, aga ennekõike Eesti viis üritada Ukrainale antud relvaabi eest uute relvade väärtuses raha sisse kasseerida. Artikkel sai siinmail palju vastukaja ning kritiseeriti, et anonüümsete allikate jutt sisaldab mitut otsest valeväidet.
Uus sanktsioonipakett läks käiku: mõned vedajad juba vähendavad autoparki
27. märtsil jõustusid järjekordsed sanktsioonid Venemaa vastu. Seekordsed keelud on väga laiaulatuslikud ning puudutavad paljusid Venemaale kaupu toimetavaid Eesti vedajaid.
27. märtsil jõustusid järjekordsed sanktsioonid Venemaa vastu. Seekordsed keelud on väga laiaulatuslikud ning puudutavad paljusid Venemaale kaupu toimetavaid Eesti vedajaid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.