Väinu Rozental • 19. aprill 1999 kell 22:00

Raamat käsikirjast müügini

Moorlat alustas raamatute kirjastamist kolm aastat tagasi. Vaatasime, et kui trükkida midagi eriti pole, on otstarbekas ise raamatuid kirjastama hakata, põhjendab ta kirjastuse Hotger moodustamist. Hotgeri nime all ilmuvad lasteraamatud ning tõlkekirjandus. Neist tuntumad on Robert Ludlumi põnevikud.

Uue kaubamärgiga Tänapäev tegeleb Paketi kirjastuse juht Tiina Tammer. «Tänapäeva nime all üllitame kaasaegset dokumentalistikat ja publitsistikat,» räägib Tammer. «Eesmärk on avaldada Eesti autorite originaalloomingut ja väärttõlkeid.»

Üks Tänapäeva esikraamatuid, Lennart Meri 70. juubeliks ilmunud «Meie Lennart» lööb müügirekordeid. Sellest ilmus kolmas trükk ja aasta lõpuks on müüdud ligi 10 000 eksemplari.

Peale kirjastuse käivitas Moorlat müügifirma Raamatuvaramu. «Hoiame kokku kopsakad vahendustasud,» selgitab ta hulgifirma teenusest loobumist.

Kirjastajatel on kurbi kogemusi hulgifirmadega, kes võtavad raamatud müüki, müüvad need maha, ajavad firma pankrotti ning jätavad kirjastajad rahata. Eelmisel kuul pankrotistus üks suuremaid hulgifirmasid, omaaegse raamatukaubastu õigusjärglane AS Raamatulevi. Pea kõik kirjastused on olude sunnil hakanud ise raamatute kaubastamisega tegelema.

Tallinna trükikoda Iloprint alustas täisteenuse osutamist vastupidises järjekorras, räägib Iloprindi juhataja Rain Kaarma. «Kõigepealt oli kirjastus Ilo, kes asutas trükikoja Iloprint ning moodustas müügiosakonna.»

Tartu trükikoja Greif tootmisdirektori Gunnar Kalajase sõnul ei kavatse nemad endale võtta kirjastuse funktsiooni. «Me ei näe mõtet tegeleda autoriõiguste ostmisega,» põhjendab Kalajas.

Greif oli esimene trükikoda Eestis, kes seitse aastat tagasi alustas raamatute hulgimüügiga ning aasta hiljem avas esimese raamatupoe. Praegu on Greifil Tartus kolm raamatukauplust.

Moorlati perele kuuluv firma alustas 1991. aastal Mustamäel Mistra endises laborihoones renditud trükimasinaga. Suuruselt kolmandaks-neljandaks raamatutrükikojaks kasvanud Paketis töötab 30 inimest ning üle 10 lepingulise töötaja.

Firma möödunud aasta käive oli veidi alla 10 miljoni krooni, kasum pool miljonit krooni.

Hetkel kuum