Peep Sooman • 22. aprill 1999 kell 22:00

Raskustes ehitusfirmad alandavad tellimuste hindasid

Haapsalu ehitusfirma AS A.R.G Ehitus juhataja Andres Ruuge kinnitas eile, et ettevõte võtab tellimusi vastu ilma kasumitaotluseta. «Peaasi, et meestel tööd oleks,» ütles Ruuge. Tema sõnul on ettevõte alandanud soodsate pakkumiste tegemise nimel ka tööliste palka. Nädal tagasi lõpetas A.R.G Ehitus Tallinna piiril asuva suvila majaks ümberehitustööd, kus osa töömehi sai endise 35kroonise tunnipalga asemel vaid 25 krooni tunnis, kusjuures tegu oli välistöödega. Normaaltingimustes oleks suvila akende ja katuse vahetamine ning plastikuga välisvoodri paigaldus maksnud kliendile umbes 200 000 krooni, kuna osa töömehi oli aga tööta, siis sai klient töö 40 000 krooni soodsamalt, lausus Ruuge. «Ehitusmaterjalid pole soodsamaks läinud, põhiliselt kärbime töötasusid ja firma kasumit,» sõnas Ruuge. Kasumist pole meil juttugi, firma vaba raha sulab nagu sulavõi, kurtis ehitusfirma juht. «Arvan, et ehitusfirmade pankrotilaine alles tuleb,» leidis Ruuge.

ASi A.R.G Ehitus eelmise aasta käive oli 16 mln krooni ning puhaskasum 300 000 krooni. Tänavusi tulemusi Ruuge ennustada ei julgenud.

Tallinnas üldehitustöid tegeva firma Kerberos AMS ASi juhatuse esimees Toivo Timusk tõdes, et firma 50 töömehest töötab osa poole töökoormusega. Kuna töömaht on väike, siis kuupalk väheneb meestel tahes-tahtmata, sõnas ta. Timusk lausus, et ka tunnitasusid on vähendatud. «Seni tavalist 35kroonist tunnitasu maksame nüüd vaid heale spetsialistile, muidu jääb tunnitasu 25--30 krooni piiresse,» sõnas Timusk.

Meie ülesanne on anda põhikohaga töötavale inimesele tööd, mullu 1,5 mln kroonise ehitusmaksumusega eramu ehitame praegu 1,3 miljoniga kindlasti valmis, lisas Timusk, mööndes, et kasumit firma praegu ei taotle.

Akende ja uste paigaldamisele spetsialiseerunud alltöövõtufirma ASi Windoor juhatuse esimees Tõnu Ord ütles, et praegu pole veel põhjust olnud tööliste palka alandada. «Hinnapakkumisi me veel päris ilma kasumita ei tee, kuid kasumi arvel saab klient paar protsenti soodustust,» sõnas ta. Hinnaläbirääkimistes oleme muutunud paindlikumaks, kuid tundub, et intressilangus hakkab tööd juurde tooma, leidis Ord.

Eesti ühe suurema ehitusfirma ASi Merko Ehitus nõukogu esimees Toomas Annus ütles, et ei näe põhjust, miks peaks Merko tulevikus tööliste palka vähendama üle 10%. Hinnapakkumised teeme alati võimalikult madalad, lisas Annus.

Hetkel kuum