26. aprill 1999 kell 22:00

Valitsus hindab võistlevat autoaktsiisi eelnõu

Keskfraktsiooni koostatud mootorsõidukiaktsiisi seaduse muutmise eelnõu järgi väheneks nende sõidukite aktsiisimäär, mille mootori võimsus on 1000 kuni 2000 kuupsentimeetrit, sest need on enimkasutatavad. Samas aga suureneks eelnõu kohaselt vähemlevinud kuni 1000 kuupsentimeetri suuruse mootorimahuga sõidukite aktsiis.

Keskerakonna eelnõu näeb ette ka veoautode, ka põllutöömasinate ja kuni kaheksa aasta vanuste autode aktsiisimäära vähendamist.

Eelnõu järgi jääb endiselt kõrgeks üle 12 aasta vanuste autode aktsiis, mis soodustab vanemate ja keskkonnaohtlike autode järk-järgulist vähenemist.

Ka valitsus kavatseb lähiajal esitada riigikogule mootorsõidukiaktsiise muutva eelnõu, mille töövariandi kohaselt alaneb üle 1000 kuupsentimeetrise mootori töömahuga sõidukite aktsiis. Alla liitrise mootorimahuga auto riikitoomisel tuleb valitsuse eelnõu järgi tasuda aktsiisi kaks krooni kuupsentimeetrilt senise ühe krooni asemel.

Vanuse järgi odavnevad väljatöötatavate aktsiisimäärade järgi kuni viieaastased autod, vanematel autodel jääb aktsiisimäär vanuse kohta samaks kui 1. aprillis jõustunud seaduses.

Valitsus on avaldanud lootust, et riigikogu võtab menetlusse ja seadustab autoaktsiiside muutmise veel enne suvepuhkust.

Teravat kriitikat pälvinud sõiduki vanusest ja mootori võimsusest sõltuvad uued aktsiisid hakkasid kehtima tänavu 1. aprillil. Nende rakendamine muutis kallimaks vanemad, ent Eestis enam levinud autod ja tõstis oluliselt luksusautode hinda.

Autor: BNS

Hetkel kuum