Kristina Traks • 5. mai 1999 kell 22:00

Võltsriiete müüjad pihtide vahele

«Muudatuste järel tarbijakaitseseaduses on tollil või politseil õigus pärast meiepoolset hinnangut võltsitud kaup selle maaletoojalt või müüjalt ära võtta,» ütles Nike'i Balti koolitusjuht Aivar Haller. «Merekeskuse kaubamajas Tallinnas on olnud kaks reidi ja mõlemal korral on erikonfiskeeritud võltsitud riideid,» lisas ta.

Märtsis jäi Merekeskuse kaubamajas üks müüja võltsitud Adidase ja Nike'i riietega vahele, kuu aega hiljem tabati samas teine müüja. Mõlemalt müüjalt võeti kaup ära ja nad said trahvi 50 000 krooni.

Halleri sõnul on need juhtumid esimesed selletaolised. «Võltskauba müüjaid pole lihtne tabada, sest nad on kogu aeg valvel ja ilmselt ka politseisüsteem lekib,» ütles ta.

Võltsitud Adidase ja Nike'i kaubamärki kandvad rõivad jõuavad Eestisse Leedust, kus neid toodetakse. Kaupade lähteriigid on ka Bangkok või Lõuna-Korea.

Kadaka turul kaubeldi eile kümnetes müügikohtades peamiselt Adidase kaubamärki kandvate spordirõivastega. Turul müüdavate rõivaste hind on keskmiselt kolm korda odavam kui originaalkaubal. Narmendavate kaubamärkidega Adidase ja Nike'i spordiriided olid enamuses pärit Koreast. Kauba müüjad kinnitasid, et tegemist on originaalkaubaga.

Tarbijakaitseameti peadirektori asetäitja Enn-Toivo Annuk rääkis, et võltsriiete müügi vastu hakatakse samamoodi võitlema nagu piraatplaatidega. «Esimesed kaks võltskauba juhtumit on saanud lahenduse, edaspidi käime läbi kõik võltsriiete müügikohad,» lubas ta. «Enne seadusemuudatusi ei saanud me võltskauba müüjatele praktiliselt midagi teha,» lisas Annuk.

Märtsist kehtima hakanud tarbijakaitseseaduse muudatuste järgi tohib politsei või tarbijakaitseamet müüjalt võltsitud kauba erikonfiskeerida, lisaks on kasvanud trahvid võltskauba müüjaile. Tabatud võltsriiete müüjat ootab trahv 50 000--100 000 krooni.

Majanduspolitsei vaneminspektor Alo Aulik tunnistas, et võltsitud kaubamärgiga rõivaste müügiga võitlemine on olnud seni tagaplaanil võrreldes võitlusega piraatplaatide vastu. «Sellekohast ühtset üleriiklikku politseireidi pole olnud,» ütles Aulik. Tema sõnul oleks hea tulemus, kui ükski võltsriiete müügi juhtum jõuaks kiiresti kohtusse.

Aivar Haller ei osanud hinnata, kui suur võiks olla võltsspordirõivaste müügimaht Eestis. Ta väitis, et võltsitud spordirõivaid müüakse Eestis rohkem kui originaaltooteid.

Hetkel kuum