ÄP fototoimetus • 11. mai 1999 kell 22:00

Finantsturud reageerisid positiivselt

Kohe pärast uudise teatavaks tegemist tugevnes euro jõudsalt dollari suhtes ja saavutas kõrgeimaks kursiks 1,0842, mille järel see NATO jaheda reageeringu peale kohe jälle langes. Bostoni panga analüütik Paul Podolsky arvas, et alles lõplik rahu aitab eurol tugevaks saada ja tugevana püsida.

Mäletatavasti oli Hiina saatkonna reedene ekslik tabamine tekitanud närvilisust Euroopa aktsiaturgudel ning mõnevõrra alandas aktsiate hindu. Frankfurdi börs kukkus 1,4%. Surve all oli ka Euroopa ühisraha.

Kuid turgude positiivsetele ootustele vaatamata püsib NATO umbusklik ja teatas, et vägede osaline lahkumine teda ei rahulda ning et pommitamine lõpetatakse ainult juhul, kui Jugoslaavia peab täielikult kinni rahvusvahelisest rahuplaanist, mis eeldab Kosovost kõigi Jugoslaavia sõjaväe-, politsei- ja poolsõjaväeliste üksuste lahkumist ning põgenike naasmist koju rahvusvaheliste julgeolekujõudude kaitse all.

Saksamaa on nimetanud Belgradi avaldust «propagandamanöövriks» ja USA «poolikuks abinõuks». Vaatlejate hinnangul püüab Jugoslaavia ära kasutada NATO surutud seisundit, mis on tingitud Hiina saatkonna õnnetust tabamisest, ja haarata diplomaatilist initsiatiivi.

Suhete teravnemise tõttu USAga võib Hiina pääs maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO) edasi lükkuda. Et seda ära hoida, korraldas Jaapan eile Tokyos nelja suure kaubandusjõu, Jaapani, USA, Kanada ja Euroopa Liidu läbirääkimised, kus püütakse otsida lahendust Hiinale pääsule WTOsse.

Hiina peamised majandusajalehed püüdsid eile finantsturge rahustada, kui esmaspäevased NATO-vastased tänavameeleavaldused oli alandanud aktsiahindu Shanghai ja Shenzheni börsil, sest murelikud investorid pelgasid, et Hiina võib rakendada majandussanktsioone. Hiina keskpank esines avaldusega, mis oli mõeldud turgude rahustamiseks, ja lubas kuulduste levitajaid karmilt karistada. Muud Aasia börsid olid nädala algul suhteliselt rahulikud.

Saksamaa kantsler Helmut Schröder sõitis eile omakorda Pekingisse ja püüdis veenda Hiina valitsust, et too ei hakkaks kättemaksuks ÜRO julgeolekunõukogus blokeerima rahvusvahelist Kosovo rahuplaani.

Autor: ÄP

Hetkel kuum